Faktabaari kehittää toimintaansa eduskuntavaaleja varten

**Aika ja resurssit puhuttivat faktantarkistuksesta kiinnostuneita**

Resurssien rajallisuus ja faktojen tarkistamiseen tarvittava aika puhuttelivat vapaaehtoistyöhön perustuvan Faktabaarin toiminnasta kiinnostuneita Päivälehden museossa pidetyssä, kaikille avoimessa tilaisuudessa maanantaina 24. marraskuuta 2014.

Tulevien eduskuntavaalien aikana tapahtuvaa faktantarkistusta oli pohtimassa runsas kymmenkunta asiantuntijoiksi lupautunutta ja faktantarkistusta tekemään aikovaa ihmistä virkamiehistä toimittajiin.

Faktabaarin ja Debattibaarin järjestämässä ”Kohti faktapohjaisempaa eduskuntavaalidebattia” -baari-illassa ja ideointitilaisuudessa nousi esiin myös monia kehitys- ja parannusehdotuksia, joita hankkeen on tarkoitus hyödyntää, kun vaalikampanjat käynnistyvät alkukeväästä.

Tekninen kehitystyö onkin jo käynnissä, kun palvelua suunnitellaan muutettavaksi käyttäjä- ja mobiiliystävällisemmäksi sekä käännöstyöhön panostetaan Brysselissä palkitun hankkeen saaman kansainvälisen kiinnostuksen myötä.

Marraskuun tilaisuudessa pohdittiin muun muassa, millainen olisi mieluinen eduskuntavaalikeskustelu, mistä teemoista vaaleissa todennäköisesti väitellään, mistä teemoista tulisi oikeasti väitellä ja minkä teemojen osalta tarvittaisiin eniten faktantarkistusta.

Ryhmätöinä toteutetussa ideonnissa tähdennettiin, että faktantarkistuksen reagoinnin on oltava riittävän nopeaa, jotta väärä tieto ei pääsisi leviämään laajasti sosiaalisessa mediassa ja tiedotusvälineissä. Reagointikyvyn kasvattamiseksi tarvitaan eurovaaleja enemmän asiantuntijoita, koska vaalipiirejä ja ehdokkaita sekä siten myös vaaliteemoja on rutkasti enemmän.

Faktabaari suunnittelee tiivistä yhteistyötä toimittajakoulutusta tarjoavien oppilaitosten kanssa.

Myös faktantarkistusta tekeviä toimittajia tarvitaan aiempaa useampia. Siksi Faktabaari suunnittelee tiivistä yhteistyötä toimittajakoulutusta tarjoavien oppilaitosten kanssa. Samalla faktantarkistus saadaan osaksi journalistin ammattiin opiskelevien opintokokonaisuutta.

Tapahtumassa nousivat esiin myös mahdolliset yhteistyökuviot mediatalojen kanssa kuitenkin siten, että Faktabaarin puolueettomuus säilyy vastaisuudessakin.

Hankkeen yksi tarkoitus on luoda valtakunnallisesti uskottava vahtikoira verkossa helposti leviävälle huhupuheelle, saada ehdokkaat ja tiedotusvälineet välttämään jo ennalta väärän tiedon välittämistä.

Faktabaarin konsepti on yksinkertainen: on yksittäinen väite, johon kansalainen haluaa vahvistuksen tai korjauksen. Aina vastaus ei kuitenkaan ole joko-tai. Suurimmassa osassa väitteistä on totuuden siemen. Siksi Faktabaarin sivuilla on myös pitkiä blogitekstejä ja asiantuntijoiden kolumneja.

Esillä oli myös huoli siitä, ettei faktoja eikä punnittua tutkimustietoa enää uskota, kuten aiemmin. Moni virkamies, asiantuntija tai tutkija ei halua esitellä tuloksiaan julkisesti, koska media antaa tilaa mielikuvien kanssa ratsastaville “kriitikoille” suhteessa yhtä paljon kuin asioita kymmeniä vuosia tutkineille tahoille. Faktabaarissa asiantuntijat voivat lievittää turhautumistaan ja antaa lausuntoja ikään kuin nimettömänä itse asia edellä.

Debattibaarissa asiantuntijat itse voivat argumentoida rauhassa.

Lisäksi Faktabaari perusti tytärhankkeen, eli Debattibaarin, jossa asiantuntijat itse voivat argumentoida rauhassa ilman väliin puskevia kommentteja tai nimettömiä trollauksia.

Tilaisuuden anti vahvisti väitettä siitä, että tarvetta faktantarkistukselle on. Faktabaari on osa kansainvälistä faktantarkistuksen buumia. Eurovaalien alla avattu Faktabaari on Suomen ensimmäinen kokonaan faktantarkistukselle omistautunut sivusto. Faktabaari korjasi europarlamenttivaalien aikana 40 virheellistä väittämää EU:sta muutaman faktantarkistajan ja runsaan 50 henkilön asiantuntijapoolin voimin.

Yksi baari-illassa esille tullut merkittävä huomio oli, että yhteiskunnassa on paljon hiljaista tietoa, tuntemattomia asiantuntijoita, jotka tarvittaisiin mukaan faktantarkistusyhteistyöhön.

Tervetuloa mukaan osallistumaan, asiantuntijat ja muut faktantarkistuksesta kiinnostuneet!

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.