Faktabaari julkaisee tässä blogissa Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huippukokouksen aikana tekemiään huomioita.Faktabaari publishes in this blog factchecks, primary sources and observations on #Trumputin #Helsinki primarily in Finnish - below some support in English
Seurantaa:
21.43
Faktabaari lopettaa blogin päivittämisen tänään tähän. Jatkamme asioiden perkaamista kokouksen jälkeenkin. Tarkistuspyyntöjä voi siis edelleen laittaalomakkeemmetai sosiaalisen median kautta.
21.40
Fox Newstwiittasitänään, että Trumpin hallinto ollut paljon tiukempi Venäjälle – erityisesti sanktioissa – kuin mikään aiemmista hallinnoista.
Huhtikuussa 2018 Yhdysvaltainvaltiovarainministeriöasetti lisää pakotteita Venäjää vastaan. Pakotelistalle lisättiin seitsemän venäläistä oligarkkia, 17 valtion virkamiestä, 12 venäläisten omistamaa tai hallinnoimaa yhtiötä, sekä asekauppaa harjoittava Rosoboroneksport ja sen omistukseen nimetty RFC Bank (The Russian Financial Corporation Bank). Rosoboroneksportilla on pitkäaikaiset siteet Syyrian hallitukseen.
Yhdysvaltalainen faktantarkistussivusto PolitiFact on tehnyt jo helmikuussa aiheestakattavan tarkistuksen. Trump myös itse twiittasi tuolloin saman tyyppisen kommentin.
Lyhyesti sanottuna PolitiFact totesi väitteen olevan suurimmaksi osaksi epätotta.
20.27
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tv-yhtiö CBS:n haastattelussa 15/7/2018:
¨Mielestäni Euroopan Unioni on vihollinen.¨
(CBS NEWS)July 15, 2018, 7:27 PM)
Ystävyyttä on vaikea mitata. Entisestä ystävästä voi tulla vihollinen mikäli toinen osapuoli mieltää asian näin. Donald Trump ei kuitenkaan yksin edusta Yhdysvaltain hallintoa. Lausunto voi kuitenkin ennakoida uutta amerikkalaista linjaa Euroopan Unionin suhteen, eritoten kaupankäynnin alalla. Tässä mielessä on vaikea arvioida onko lausunto totta vai tarua.
Asiaa kommentoivat suorassa lähetyksessä (YLE TV116/7/2018 n klo 14:40 - 14:45) Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan Brysselin toimiston johtaja Taneli Lahti. Molempien mielestä Trump viittaa EUn ja Yhdysvaltojen välisiin kauppasuhteisiin, eikä käytä ilmausta turvallisuuspoliittisessa merkityksessä.
Trump pitää Euroopan Unionia Yhdysvaltain kilpailijana ja käyttää asiantuntijoiden mielestä sanaa vihollinen nimenomaan tässä raamissa. Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja viittasi Ylen suorassa lähetyksessä (YLE TV 1, 16/7/2018, n klo 17:45) presidentti Trumpin “merkantiiliseen maailmankuvaan”.
Donald Trumpin lausuntoon on reagoitu mm. EUn päämajassa Brysselissä (Tusk/Mogherini/Timmermans) toteamalla, että EU pitää Yhdysvaltoja ystävänä ja että Trumpin lausunto on valeuutinen (Twitter, Donald Tusk, 16/7/2018 klo 8:03 : “America and the EU are best friends. Whoever says we are foes is spreading fake news.)
Donald Trumpin lausunto otetaan todesta esimerkiksi Saksassa. Ulkoministeri Heiko Maasilmoitti tänäänettä Eurooppa ei ilmeisesti enää voi luottaa Valkoiseen Taloon.
20.26
Faktabaari ottaa käsittelyyn Putinin tiedotustilaisuudessa tekemän viittauksen herra Sorokseen. Julkaisemme taustoittavan analyysin siitä myöhemmin verkkosivullamme.
19.51
Tiedotustilaisuus on päättynyt. Presidentit puhuivat omille yleisöilleen kotimaissaan. Mainittiinko Euroopan unionia kertaakaan? Kaksi suurvallan edustajaa ottivat agendan haltuunsa.
Päivitys alla olevaan klo 19.50 tiedotustilaisuuden jälkeen:
Trumpilta kysyttiin, pitääkö hän Venäjää osallisena maiden huonoihin väleihin. Trump vastasi, että molemmat maat ovat syypäitä tilanteeseen. Hän jatkoi vastaamalla, että voitti vaalit reilusti, eikä sekaantumista vaaleihin tapahtunut. Trumpin silmissä Venäjän ja Yhdysvaltojen huonot välit siis näyttävät johtuvan siitä, että Venäjää on syytetty Yhdysvaltojen vaaleihin sekaantumisesta. Hän ei nosta esiin Ukrainan tilannetta ja Krimin liittämistä Venäjään, vaikka se on ollut keskeinen syy maiden välien kiristymiselle.
18.09
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumptwiittasi(n. klo 9 aamulla Suomen aikaa), että Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet eivät ole koskaan olleet huonommat. Tästä Trump syytti Yhdysvaltojen vuosia kestänyttä “hölmöilyä” ja “ajojahtia”.
Venäjän ulkoministeriö vastasi Trumpintwiittiinolevansa samaa mieltä: “We agree”
Epäselväksi jää, mitä Trump tarkoitti Yhdysvaltojen “hölmöilyllä”. “Ajojahdilla” hän viittaa todennäköisesti liittovaltion poliisin FBI:n tutkimuksiin, joilla pyritään selvittämään muun muassa Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vaaleihin ja Trumpin vaalikampanjan kytköstä siihen.
Eurooppa-tutkimuksen keskuksen tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma kommentoi Faktabaarille Trumpin twiittiä. ”Trumpin twiitti ei kuulosta todenmukaiselta. Se on myös ongelmallinen faktantarkistuksen näkökulmasta, koska kyse on tulkinnasta, ei faktasta.”
”Kylmän sodan aikana Yhdysvaltojen ja Venäjän välit olivat lähellä kärjistyä ydinsodaksi Kuuban ohjuskriisissä. Kyse oli poikkeuksellisen vaarallisesta tilanteesta koko maailman mittakaavassa. Ei siis pidä paikkaansa, että maiden välit olisivat huonoimmalla tolalla koskaan. Maiden suhteet ovat kuitenkin huonoimmat sitten kylmän sodan.”
Asiaa kommentoivat myös Ylen suorassa lähetyksessä n. 11:25 Suomen entinen Washingtonin suurlähettiläs Jaakko Iloniemi ja entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen.
Iloniemi luonnehti maiden välejä sekaviksi. Iloniemen mukaan epävarmuustekijöitä on paljon, myös vakavissa kysymyksissä. Hän pitää huolestuttavana, että erityisesti Yhdysvaltojen linja on vaikeaselkoinen.
Hannu Himanen yhtyi Iloniemen lausuntoon toteamalla, että maiden suhteet ovat sekavat ja lähes historiallisen huonot.
Trumpin väite, että maiden huonot välit johtuisivat Yhdysvaltojen politiikasta, ei Aunesluoman mukaan myöskään pidä paikkaansa.
”Maiden välit ovat kriisiytyneet Venäjän toimien, erityisesti Krimin valtauksen, seurauksena. Tästä syystä Yhdysvaltojen politiikka Venäjää kohtaan kiristyi Obaman kaudella”, sanoo Juhana Aunesluoma.
Maiden välejä kiristi 1990- ja 2000-luvuilla Naton laajeneminen itään. Lyhyellä aikavälillä kyse on nimenomaan Venäjän toimista. Yhdysvaltojen ja Venäjän välit alkoivat parantua 80-luvun puolivälissä, ja parhaimmillaan ne olivat vuosina 1988 – 1991.
17.31
Sunnuntain mielenilmauksesta on julkaistu disinformaatiota, esimerkiksi mielenilmaukseen osallistuneiden määrien vääristelyä.
Marssille on väitetty osallistuneen alle 1 000 henkilöä ja Senaatintorin tapahtumaan joitakin satoja.
Helsingin poliisilaski, että paikalla oli 2135 ihmistä. Poliisin mukaan laskuissa on mukana myös turistit. Poliisin arvion mukaan marssilla oli noin 1 500 osallistujaa.
Teemaan orientoituminen alkoi sunnuntaina 15.7. #HelsinkiCalling -mielenosoituksenyhteydessä. Faktabaari piti taustayhdistyksen kanssa Kaisaniemessä lyhyen puheenvuoron, jossa muistutti erityisesti kahteen presidenttiin henkilöityvästä hämmentämisestä digitaalisessa ympäristössä, faktantarkistuksesta medilukutaitoa edistävänä toimintana ja miksi meidän tulisi seurata informaatiohäiriöitä erityisesti 2019 EU-vaalien osalta. faktabaari kannusti osallistumaan vinkkaamalla epäilyttävistä väitteistä vihjelomakkeen kautta ja seuraamaan some -kanaviamme.
Presidentti Trump tapasi 16.7. aamulla presidentti Niinistön Mäntyniemessä.Tapaamisen lehdistöosuudessa Trump mainitsi Naton puolustusmenot. Hän on viitannut puolustus-budjetteihin useasti Euroopan matkallaan. Tässä muutamia tarkistuksia suhteessa Trump aiempiin sanomisiin verkostomme kollegoilta:
- Esim. Politifact (ks. myös Naton tiedote teemasta)
- Trumpin korjatuista väitteistä todennäköisesti kattavimman tietokannan on laatinut Washington Post Factchecker.
Tiedustelut:
toimitus(at)faktabaari.fi
Lisätietoja Faktabaarin #Helsinki2018 osallistumisesta
*********
in English
Faktabaari publishes in this blog factchecks, primary sources and observations on #Helsinki2018 primarily in Finnish
For our international audience we recommend to follow @FactBarand especially the twitter accounts listed here.
Finnish Public Broadcasting company YLE publishing a live blog that can be of help.
Faktabaari collects claims to be fact-checked with this form.
toimitus(at)faktabaari.fi