Mitä maailmanlaajuinen tutkimustieto kertoo meille disinformaation ja muiden informaatiohäiriöiden syistä ja seurauksista? 15.1.2025 julkaistu globaali raportti Informaatioekosysteemit ja demokratian haasteet: Globaali synteesi uutismedian, tekoälyn ja datanhallinnan nykytilasta (Information Ecosystems and Troubled Democracy: A Global Synthesis of the State of Knowledge on News Media, AI and Data Governance) on ensimmäinen kattava katsaus siitä, mitkä ovat perinteisen median ja journalismin sekä teknologian mukanaan tuomat suurimmat ongelmat informaatioympäristössämme.
Raportti kehottaa puuttumaan ongelmia ylläpitäviin rakenteellisiin, institutionaalisiin ja valtasuhteisiin sen sijaan, että keskityttäisiin pelkästään sisällön moderointiin, algoritmisiin ratkaisuihin tai media- ja tekoälylukutaitoon, vaikka nämä ovatkin tärkeitä. Havainnot korostavat myös tutkimuksen riippumattomuuden ja yritysvaikutusten vastapainona toimivien portinvartijoiden merkitystä, erityisesti ottaen huomioon verkkoaineistojen ja akateemisten resurssien niukkuuden sekä viimeaikaiset hyökkäykset tutkijoita kohtaan.
Faktabaaria mahdollistavan Avoin yhteiskunta ry halllituksen jäsen, NORDIS- ja DECA-projektien tutkija Minna Horowitz osallistui yhtenä kuudestakymmenestä asiantuntijasta raportin laadintaan.
“Raportti on kunnianhimoinen, ainutkertainen hanke, jossa on mietitty media- ja viestintäteknologioihin liittyviä suuria, pirullisia ongemia. Yhteisenä kantavana teemana on ollut misinformaatio ja disinformaatio eli tahattomasti tai tavoitteellisesti välitetyt valheelliset sisällöt. Tuloksena on kuitenkin eräänlainen kattava informaatioympäristön tilan yleiskuva, vähän samaan tapaan kuin YK:n hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raportit”, Horowitz kuvailee.
“Samoin kuin ilmastoraportit, myös tämä tutkimusyhteenveto tarjoaa faktapohjaisen perustan tunnistaa suurimmat ongelmat ja kiireellisimmät vastatoimet.”
Raportti ja sen tiivistelmät löytyvät täältä: https://observatory.informationdemocracy.org/reports/
Raportin on tuottanut Forum on Information and Democracy, jonka perustamista myös Suomi on tukenut. Foorumin tutkimukset toteuttaa sen itsenäinen osa, International Observatory on Information and Democracy. Observatorion tavoitteena on koota ja yhdistää olemassa olevaa tutkimusta sekä tarjota päätöksentekijöille säännöllinen globaali arviointi informaation ja viestinnän kentästä ja siitä, miten se vaikuttaa demokratiaan.
Lisätietoja ja Minnan haastattelupyynnöt: toimitus@faktabaari.fi
Pääkuva: Information and Democracy Semantic Landscape https://observatory.informationdemocracy.org/abstracts/