Journalistiliiton puheenjohtaja: "Virheiden määrä mediassa lisääntyy"

Suomesta on kadonnut vuonna 2008 alkaneen talouskriisin jälkeen yli tuhat journalistista työpaikkaa. Viimeksi merkittävistä irtisanomisista ovat ilmoittaneet A-lehdet sekä Helsingin Sanomat. Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen muistuttaa, että kaikki menetetyt työpaikat eivät palaa, vaikka talous jonain päivänä kääntyy taas kasvuun.

“Työpaikat eivät välttämättä palaa sisältöjen tekemiseen”, Nieminen sanoo.

“Tiedossa on, että jonkun verran uusia paikkoja on sijoitettu erilaisiin tietoteknisiin ratkaisuihin, joista osa on journalistisia. Mutta ei tämä perusasetelmaa muuta - väkeä on vähemmän.”

Kun toimituksissa on yhä vähemmän väkeä, missä kaikessa se näkyy?

“Jos on tekeviä käsiä ja aivoja vähemmän, on tietysti myös vähemmän juttuja. Journalismi on aina käsityötä, jota on mahdotonta korvata koneilla. Väen väheneminen näkyy myös siinä, että yritykset hakevat nyt kiivaasti erilaisia yhteistyömuotoja, joista on tähän mennessä sekä huonoja - myös erittäin huonoja - kokemuksia ja myös onnistuneita juttuja. Isossa kuviossa tiedonvälitys yksipuolistuu - ja tarkoitan journalistisia sisältöjä - ja osittain myös marginalisoituu. Journalismin tarve ei ole hävinnut minnekään vaan on jopa korotustunut. Ihmiset tarvitsevat uskottavaa tietoa aina vaan enemmän kun informaatiotulva on iskenyt.”

Kun on vähemmän toimittajia ja enemmän kiire, syntyykö enemmän virheitä? Pitäisikö lukijoiden olla tästä huolissaan?

“Kyllä valitettavasti näyttää siltä, että virheiden määrä on lisääntynyt. Tätä tosin selittää myös se, että lukijat, kuuntelijat ja katsojat ovat oppineet entistä kriittisemmäksi, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Mutta kyllä - lukijoiden pitää vaatia enemmän. Tämä pitää median varpaillaan ja lisää uskottavuutta kun asiat menevät nappiin. Suomessa journalismi on maailmanlaajuisestikin ajatellen harvinaisen hyvälaatuista.”

Median murros tarkoittaa myös konsernien sisäisen ja konsernien välisen yhteistyön lisääntymistä. Käytännössä yhden toimittajan tekemä juttu julkaistaan jatkossa yhä useammassa kanavassa. Minkälaisen riskin näet siinä, että virheetkin leviävät jatkossa yhä tehokkaammin?

“Kyllä, tämä on iso riski ja isoja virheitä on valitettavasti sattunutkin. Yksipuolistuminen ei muutenkaan ole hyvä asia demokratian tai sananvapauden kannalta.”

Luotettavuus, totuudenmukaisuus - nämä ovat tärkeitä arvoja medialle. Miten näet, että näille käy, jos median kurimus tästä vielä syvenee?

“Media bisneksenä on luotettavuusbisnestä. Se on ainoa edellytys, että media jotenkin lunastaa itselleen kuluttajien luottamuksen. Jos kurimus jatkuu, syntyy itseään ruokkiva kierre: ensin häviävät lukijat, katsojan ja kuulijat, sen jälkeen mainostajat. Ja jos kaupallinen media kuihtuu, samassa tahdissa kuihtuu myös julkista palvelua tuottava Yleisradio.”

Julkisen sanan neuvosto päätti tämän vuoden alussa lisätä median vastuuta virheiden korjaamisessa. Jatkossa toimitukset eivät voi enää korjata isoja asiavirheitä yhden palstan oikaisulla. JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen kertoo ensi viikolla, miksi.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.