Journalistit onnistuivat faktantarkistajina Yhdysvaltain presidentinvaalitentissä

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden Donald Trumpin ja Kamala Harrisin ensimmäinen ja todennäköisesti viimeinen tv-vaalitentti oli onnistuminen – juontajilta. ABC-televisioyhtiön juontajakaksikko ja taustatiimi oli tehnyt kotitehtävänsä ja onnistui faktantarkistuksen vaikeimmassa muodossa eli reaaliaikaisessa faktojen tarkistamisessa. Ja vieläpä ilman, että se häiritsi kokonaisuutta.

Kyseessä oli ensimmäinen ja todennäköisesti viimeinen Harrisin ja Trumpin välinen tv-tentti ennen marraskuussa pidettäviä presidentinvaaleja. Jo siksikin oli tärkeää, että juontajakaksikko onnistui tukemaan faktapohjaista julkista keskustelua korjaamalla useamman kerran Donald Trumpin virheellisiä väitteitä, päästämättä Kamala Harrisiakaan helpolla.

Sosiaalisessa mediassa päivystäneet tunnetut ammattifaktantarkistajat PolitiFact ja FactCheck.org löysivät toki paljon enemmänkin korjattavaa molemmilta ehdokkailta.

FactCheck.orgin tarkistukset: https://www.factcheck.org/2024/09/factchecking-the-harris-trump-debate/

PolitiFactin tarkistukset: https://www.poynter.org/fact-checking/2024/fact-check-kamala-harris-donald-trump-first-2024-presidential-debate/

Trump esimerkiksi väitti vaaliväittelyssä, ettei hänellä ollut osuutta Yhdysvaltain kongressitalon valtaukseen 6. tammikuuta 2021 sekä toisti salaliittoteoriaa, jonka mukaan maahanmuuttajat olisivat syöneet amerikkalaisten lemmikkejä. Molemmat väitteet ovat epätosia. Harris puolestaan muun muassa väitti virheellisesti, että Trumpin presidenttikauden jälkeen Yhdysvalloissa olisi ollut pahin työttömyys sitten 1930-luvun laman.

CNN:n faktantarkistaja arvioi heti tilaisuuden jälkeen, että pelkästään Trumpilta pääsi suusta yli 30 valhetta, eikä Harriskaan selvinnyt puhtain paperein. Erikoista oli kuitenkin se, ettei edellisessä CNN:n omassa Bidenin ja Trumpin välisessä tv-väittelyssä tehty reaaliaikaista faktantarkistusta. Fokus saattoi olla ihan muualla – kenties Bidenin selviämisessä?

ABC:n vaaliväittelystä voivat sen sijaan ottaa oppia suomalaisetkin vaalijuontajat. Faktabaarin havaintojen mukaan reaaliaikaista faktantarkistusta ei ainakaan systemaattisesti suomalaisissa vaalipaneeleissa tänä vuonna tehty. Tuomme mielellämme kansainvälisten verkostojemme kokemuksia ja uusia kokeiluja Suomeen, kunhan mekin löydämme kestävän “suomalaisen” faktantarkistusmallin – mieluiten yhteistyössä journalistien ja ammattifaktantarkastajien kanssa.

Lopuksi: Kuvitelkaa suomalainen vaalitentti, jossa juontaja pystyy lennosta oikaisemaan pahimmat virheet ja hämmennykset ja loppujen osalta viittamaan suorassa lähetyksessä verkossa ja somessa päivystäviin ammattifaktantarkistajiin, jotta katsojat voivat käydä lopuksi arvioimassa, miten hyvin väitteet pitivät kutinsa.

IFCN:n johtaja Angie Holan (vasen alakulma) kävi CNN:llä kertomassa ennen Trumpin ja Harrisin tv-väittelyä, miten vaalitenttejä faktantarkistetaan. Kuvakaappaus CNN:n lähetyksestä.

Lisätietoja:

Vaaliteemoja ja kokemuksia käydään läpi kansainvälisissä faktantarkistajien verkostoissa, joissa Faktabaari on toistaiseksi yksin kannatellut Suomea vuodesta 2014. Paraikaa teemme tuotekehitystä erityisesti pohjoismaisessa NORDIS-verkostossa. NORDIS: https://nordishub.eu/

Suomalaisten faktantarkistajien vetoomus mediataloille: Me allekirjoittaneet sitoudumme osaltamme jakamaan omaa osaamistamme ja verkostojamme suomalaisen faktantarkistustoiminnan ja verifikaatio-osaamisen vakiinnuttamiseksi.

Yhdysvaltalaisen Poynter-instituutin sivuilla julkaistu analyysi ABC:n toimittajien onnistumisesta faktantarkistuksessa: Looking back at Tuesday night’s presidential debate, including ABC News’ solid performance

Näin PolitiFact valmistautui vaalitenttiin: https://x.com/PolitiFact/status/1833669033788395588

Ohjeita onnistuneeseen reaaliaikaiseen faktantarkistukseen kirjasi Poynterin sivuille jo ennakkoon kansainvälisen faktantarkistusverkoston IFCN:n johtaja Angie Holan.

10 vinkkiä onnistuneeseen faktantarkistukseen vaaleissa

GlobalFact 11 nostojamme vaalivuonna 2024: https://faktabaari.fi/nakokulmat/global-fact-raportti-faktantarkistajilla-tarkea-rooli-katsoa-mika-on-aitoa-tekoalyn-aikakaudella/

Pääkuva: Donald Trump ja Kamala Harris kohtasivat vaalitentissä. EPA-EFE/DEMETRIUS FREEMAN / POOL

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.