Kauppalehden Ahosniemi: Numeroiden parissa sattuu liikaa virheitä

Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi harmittelee, että talouslehteen pääsee liian paljon numerovirheitä, jotka on korjattava mahdollisimman pian. Hänen mukaansa vaikeimmin tarkistettavissa olevat asiat liittyvät tulkinnanvaraisiin kysymyksiin ja yksityiskohtiin esimerkiksi oikeustapauksissa, erityisesti jos prosessit ovat pitkittyneet.

Miten toimituksenne käytännössä huolehtii faktantarkastuksesta?

”Toimittajat tekevät pohjatyönsä mahdollisimman huolellisesti noudattaen journalistin ohjeita. Jutut editoidaan deskissä, ja uutispäälliköt vastaavat laadusta. Lisäksi lyöntivirheet pyritään karsimaan sekä koneellisella oikoluvulla että ihmissilmin.”

Miten hyvä toimituksen osumatarkkuus on - kuinka paljon tulee virheitä?

”Virheitä tulee, erityisesti numeroiden kohdalla, aivan liian usein. Journalistin ohjeita noudattaen korjaamme ne välittömästi. Pyrimme myös kehittämään prosessiamme aina virheiden sattuessa. Yritämme miettiä, mitä pitää tehdä jatkossa toisin.”

Minkälaisia asioita on erityisen vaikea tarkastaa?

”Tulkinnanvaraisia kysymyksiä ja yksityiskohtia oikeustapauksissa, erityisesti jos prosessit ovat pitkittyneet.”

Minkälaisia haasteita nopea nettiuutisointi on tuonut talouslehden faktantarkastukseen?

”Lisääntyvä volyymi tietenkin lisää virheiden määrää samassa suhteessa, jos asiaan ei kiinnitetä huomiota. Työ on digitaalisessa maailmassa tehtävä yhtä huolellisesti kuin printissä.”

Kuinka luotettavana suomalaista mediaa voi mielestäsi pitää?

”Erittäin luotettavana. Toimittajat tekevät työnsä kunnianhimoisesti ja ovat valmiit korjaamaan virheensä, jos yleisö niihin puuttuu. Media ottaa tehtävänsä ja journalistin ohjeet vakavasti.”

Ikimuistoisin virheesi, jonka olet omalla journalistin urallasi tehnyt ja mitä olet siitä oppinut?

”Nuorena poikana paikallislehden avustajana menin kerran eri tilaisuuteen tekemään juttua kuin mihin alun perin oli tarkoitus. Kyllä siitäkin juttu saatiin. Mutta jäi elävästi mieleen. Kannattaa aina tehdä kotiläksyt huolellisesti.”

Haastattelun osia on julkaistu aiemmin Faktabaarin talouslehtien faktantarkastusta käsitelleen juttusarjan yhteenvedossa. Taloussanomien toimituspäällikön haastattelu on puolestaan kokonaisuudessaan täällä. Myös Talouselämän päätoimittajan haastattelu julkaistaan lähiaikoina Baaripuhetta-blogissa. Faktantarkastuksesta Suomessa on suunnitteilla seminaaritilaisuus 28. toukokuuta. 

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.