Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti 22. maaliskuuta Facebook-sivullaan saaneensa erittäin huolestuneita yhteydenottoja eräästä vantaalaisesta koulusta sosiaalisessa mediassa leviävästä Blue Whale -nimisestä itsemurhapelistä.
Poliisin mukaan peli oli aiheuttanut ahdistusta nuorten keskuudessa ja nuoret olivat ottaneet sen koulussa opettajan kanssa puheeksi, kun kotona siitä ei oltu vanhemmille uskallettu kertoa.
Poliisin mukaan kyseessä oli Venäjältä lähtöisin oleva itsemurhapeli, jossa pelaaja suorittaa haasteina erilaisia tehtäviä 50 päivän ajan.
”Tehtävät saattavat olla viiltelyä, raakojen kauhuelokuvien katselua, autojen edessä makaamista ja niin edelleen. Jos pelaaja selviää kaikista pelin ehdottamista tehtävistä, viimeisenä yritetään itsemurhaa. Peli on levinnyt maailmalla laajalti ja on johtanut Venäjällä nuorten ihmisten tekemiin itsemurhiin”, Itä-Uudenmaan poliisi kertoi tiedotteessaan.
Poliisi kertoi haluavansa saattaa asian kaikkien vanhempien tietoon ja tiedottaneensa siitä myös koulujen Wilma-järjestelmässä, koska Facebookin kautta ei kaikkia vanhempia tavoita.
Postauksesta nousi kohu ja siitä uutisoitiin laajalti eri tiedotusvälineissä. Itä-Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli Anne Laakso kertoi MTV3:n 24. maaliskuuta julkaistussa jutussa, että poliisi sai yhteydenoton Venäjän viranomaisilta kuukautta ennen vantaalaiskoulun yhteydenottoa.
Laakso totesi MTV:n haastattelussa, että ”siellä oikeasti on tällainen, ja nuoria on siellä lähtenyt siihen mukaan, ja se on aiheuttanut itsemurhia”.
Laakso kertoi Faktabaarille huhtikuussa, että yhteyttä helmikuussa ottanut viranomainen oli Keskusrikospoliisi (KRP).
Laakson mukaan tieto tuli vantaalaiskoulun henkilökunnalta, joka puolestaan toimi huolestuneiden nuorten pyynnöstä.
Faktabaari sai yhteyden kymmeneen vantaalaiskoulun vanhempainyhdistykseen. Tarina oli kaikilla sama: Viesti oli tullut Wilmaan sen jälkeen, kun poliisi oli ensin viestinyt Facebookissa ja ilmeisesti pyytänyt kouluja tiedottamaan Wilmassa.
Itä-Uudenmaan poliisi ei tarkistanut nuorten huolen aiheen alkuperää ja piti KRP:ltä tullutta tietoa luotettavana.
Venäjällä Russia Today oli uutisoinut pelistä jo viime vuoden toukokuussa ja linkitti ilmiön VKontakteen, joka on venäläinen vastine Facebookille.
Venäläinen itsemurhapeli sai runsaasti julkisuutta myös maailmalla. Muun muassa Britanniassa mediassa peliä käsiteltiin laajalti, mutta Russia Todayta kriittisempään sävyyn. Peliä ei oltu aukottomasti pystytty linkittämään nuorten itsemurhiin Venäjällä.
Kriittinen oli myös faktantarkistussivusto Snopes, joka tutki Novaja Gazetan väitettä, että Blue Whale -peli olisi aiheuttanut 130 nuoren kuoleman Venäjällä. Snopesin mukaan ryhmiä löytyy VKontaktesta samalla nimellä, mutta yhteyttä ei ole pystytty kuitenkaan osoittamaan.
Ilmiötä ei ole poliisin mukaan tavattu Suomesta. Vantaalaiskoulu oli ensimmäinen viranomaisille huolensa esittänyt taho.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila piti samaisessa MTV:n haastattelussa poliisin tiedottamislinjaa kyseisestä asiasta hyvänä. Kurttilan mukaan on vain vastuullista ottaa keskusteluun ilmiöitä, joista aikuiset saattavat olla pitkään tietämättömiä, mutta jotka lasten ja nuorten keskuudessa ovat hyvinkin tiedossa. Kurttilan mielestä on myös vastuullista ymmärtää, että maailmalla leviävät ongelmat voivat tulla myös Suomeen.
Tiedote herätti paljon keskustelua myös siksi, että pelin alkuperää on ollut vaikea todentaa, eli koko pelin olemassa oloa on epäilty ja sitä kautta myös poliisin tiedottamislinjaa pidettiin ylimitoitettuna.
Kriittinen katse tulee kohdistaa myös mediaan, jonka suhteellisuudentaju helposti katoaa tämän kaltaisten ilmiöiden kohdalla. Viimeksi lokakuussa lietsottiin ”pellehysteriaa”, kun maailmalla pelkoa herättäneiden klovnien kerrottiin näkyvästi rantautuneen myös Suomeen. Useampi tiedotusväline uutisoi silminnäkijähavainnoista ympäri maata, mutta viranomaisten tietoon ei virallista reittiä ilmoituksia ilmeisesti tullut.
Mielenterveyden asiantuntijat ovat arvostelleet mediaa siitä, että itsemurhista uutisointi saattaa lisätä niiden määrää. Tämän on tiedostanut myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, joka on laatinut medialle ohjeet, miten itsemurhia tulisi julkisuudessa käsitellä.
”Median tulisi uutisoida itsemurha-aikeisesta käyttäytymisestä. Se on tehokas keino lisätä tietoisuutta arkaluontoisesta asiasta ja vähentää siihen liittyviä tabuja. Tutkimukset ovat osoittaneet myös, että itsemurhien uutisointi voi lisätä itsemurhien lukumäärää. Mitä enemmän itsemurhista uutisoidaan, sitä enemmän kasvavat itsemurhien määrät. Niille henkilöille, joilla on itsemurha-ajatuksia, uutisointi voi toimia laukaisevana tekijänä. Tekotavan kertominen voi myös lisätä matkimiskäyttäytymistä. Erityisesti julkisuuden henkilön itsemurhan uutisointi voi lisätä matkimisen riskiä entisestään”, THL toteaa oppaassaan.
KRP kertoi tiedottaneensa Blue Whale -tapauksesta poliisilaitoksille normaalin tiedonvaihdon yhteydessä. Alkuperältään vaikeasti hahmotettavasta pelistä on vaikea saada faktapohjaista otetta, mutta poliisit halutaan pitää tietoisina eri ilmiöistä siltä varalta, että ne konkretisoituvat Suomessakin.
KRP:n tiedusteluyksikön rikoskomisario Santeri Sivosen mukaan Blue Whale on aiheuttanut Suomessa toistaiseksi enemmän huolta ja pelkoa. Ensimmäinen konkreettinen toimi oli Itä-Uudenmaan poliisin reagointi tiedotteella. Ilmiön alkuperää ei viranomaiset ole pystyneet vahvistamaan, eikä KRP täällä päässä pysty sanomaan, missä olosuhteissa kaikki on saanut Venäjällä alkunsa.
Sivonen on ollut työnsä puolesta paljon myös joukkosurma-asioiden kanssa tekemisissä. Aihepiiri aiheuttaa aina huolta ja suoranaista pelkoakin. Poliisin haaste on tasapainoilla sen kanssa, miten näistä asioista kerrotaan ilman, että lisätään kansalaisten pelkoa tai ahdistusta.
Poliisi kuitenkin kokee velvollisuudekseen kertoa vaikeistakin asioista, jotta niistä voidaan asiallisesti keskustella. Suurempi kohu saattaisi syntyä siitä, jos selviäisi, että poliisi on salannut jonkin vaarallisen ilmiön olemassaolon.
Sivonen on samoilla linjoilla lapsiasiavaltuutetun kanssa siitä, että nykypäivänä olisi sinisilmäistä ajatella, että lapset ja nuoret eivät olisi tietoisia netissä leviävistä asioista, viranomainen saattaa usein tulla jälkijunassa. Valistuksen tärkein kohde ovatkin aikuiset ja vanhemmat.
Suomessa Blue Whale -kohu on hieman laantunut, mutta maailmalla se jatkaa kulkuaan. Balkan Insight -lehti julkaisi kaksi päivää sitten artikkelin, jonka mukaan Romanian sisäministeriö on aloittanut valistuskampanjan kouluissa Blue Whalen takia. BI:n mukaan ilmiö on aiheuttanut huolta myös Bulgariassa ja Moldovassa.
Huhu sai siivet ja lentää niiden avulla kauas ja pitkään.