Maija Tammi: "Sitähän tapahtuu."

Pelle Miljoona kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa: “Esimerkiksi tulevalle levylle tulee todennäköisesti sellainen kuin Ali lähti jihadiin. Tarina suomalaisesta nuoresta miehestä, joka lähtee sotaan. Sitähän tapahtuu.”

Tapahtuuko? Supon raportti Suojelupoliisin toimintaympäristö 2015–2016, Ylen ja_Helsingin Sanomien_ uutiset varmistavat faktan. Nuoria suomalaisia miehiä on lähtenyt sotaan. Merkkaan tekstin kohdan ja listaan lähteet luetteloon. Näin olisin tarkistanut Pelle Miljoonan sitaatin työskennellessäni Valituille Paloille.

Kuusi vuotta sitten tein lehdelle faktantarkistusta tuntipalkalla. Jokaisen jutun jokainen fakta tarkistettiin kahdesta luotettavasta lähteestä – riippumatta siitä oliko kyse sitaatista vai kerronnasta. Mikäli jutussa kerrottiin, että tie oli mutkainen, se selvitettiin kartasta. Äärimmilleen vietynä faktantarkistus tarkoitti, että mikäli jutussa sanottiin: “maailmassa on paljon vääryyksiä” soitin Amnestylle ja Punaiselle Ristille ja pyysin heitä listaamaan maailmassa tapahtuvia vääryyksiä.

Virheetöntä juttua ei ollut. Monet virheet liittyivät tavallisiin uskomuksiin, kuten esimerkiksi, että pimeässä lukeminen vahingoittaa silmiä. Valituissa Paloissa myös sitaattien sisällön faktat tarkistettiin, mikäli niitä piti muuttaa, siitä keskusteltiin haastateltavan kanssa.

Jos tarkistaisin tämän oman tekstini aloittaisin soittamalla Valittuihin Paloihin ja varmistamalla, milloin tarkalleen olin siellä töissä ja millainen oli tuntipalkkasopimukseni. Tämä on vielä yksinkertaista, mutta kun on kyse on esimerkiksi siitä, onko ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamaa vai ei, on mahdollista löytää ne tarvittavat kaksi tutkijaa, joiden mielestä se ei ole, vaikka samaan aikaan kaksikymmentä huippututkijaa voi olla sitä mieltä, että se on. Taidehistorian professori John Tagg kirjoittaa kuuluisassa teoksessaan The Burden of Representation, että kamera ei ole koskaan neutraali. Ei ole tekstikään.

Kirjoittaja on valokuvaaja ja tutkija, joka tekee taiteellista väitöskirjaa Aalto-yliopistoon. Tällä hetkellä hän on taiteilijaresidenssissä Ranskassa.

Lisätietoa: maijatammi.com

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.