Reality check? Faktabaari seuraa digitaalista hämmentämistä USA:n vaaleissa

Yhdysvalloissa valitaan uusi presidentti 5. marraskuusta. Vaalikamppailu kiihtyy, mitä lähemmäs äänestyspäivää tullaan.

Faktabaari seuraa tässä artikkelissa Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjoinnin loppukiriä 22.10. alkaen. Seuranta keskittyy erityisesti vaaleja koskevaan mis-, dis- ja malinformaatioon ja muuhun digitaaliseen hämmentämiseen. Nostamme artikkeliin sekä muiden tekemiä mielenkiintoisia faktantarkistuksia että muita analyyseja ja havaintoja Yhdysvalloista. Tavoitteena on saada oppia siitä, millaista vaalihäirintää Eurooppaankin saattaisi seuraavaksi saapua.

Seuranta ei ole kaikenkattava, vaan kokoelma muutamia meille ja seuraajillemme toivottavasti hyödyllisiä nostoja. Artikkelia päivitetään kerran päivässä. Seurantaa koskevia vinkkejä voi laittaa Faktabaarille sähköpostilla osoitteseen toimitus at faktabaari piste fi.

Lue myös: Journalistit onnistuivat faktantarkistajina Yhdysvaltain presidentinvaalitentissä

Presidenttiehdokkaiden väitteitä faktantarkistavat systemaattisesti kansainväliseen faktantarkistusverkostoon (IFCN) kuuluvat WP Factchecker, FactCheck.org ja Politifact.

22.10.2024

  • Missä Yhdysvalloissa mennään nyt? Tätä Faktabaari kysyi hiljattain yhdysvaltalaiselta asiantuntijalta, joka on pitkään tutkinut verkkohäirintää. Vastauksessaan hän suositteli lukemaan 10. lokakuuta Atlantic-lehdessä julkaistun artikkelin hurrikaani Miltonista ja salaliittoteorioista. Atlanticin tilannekatsaus näyttää synkältä: “Amerikkalaisia eivät jaa vain poliittiset vakaumukset, vaan myös se, uskovatko he yhteiseen todellisuuteen – tai haluavatko he sellaista ollenkaan.
  • Toinen yhdysvaltalaiskollega suositteli lukemaan Center for Informed Publicin (CIP) artikkelin vaalihuhuista ja siitä, miten niitä voidaan hillitä. Artikkelissa kirjoitetaan siitä, Helene-hurrikaanin aiheuttamien tuhojen vaikutus vaaliprosesseihin on vielä laajalti epäselvää. Informaatiotyhjiö täyttyy aina, ja niinpä epäselvyys on antanut tilaa virheellisten väitteiden, salaliittoteorioiden ja huhujen leviämiselle. CIP muun muassa kehottaa viranomaisia kehittämään nopeasti suunitelmat siitä, millä tavalla ihmiset pääsevät äänestämään, jos henkilötodistus on hävinnyt tai oma koti tuhoutunut hurrikaanissa.
  • Marraskuun presidentinvaaleissa on todennäköisesti kyse myös siitä, millä tavalla liittovaltio suojelee kansalaisia jatkossa tekoälyn ja muun teknologian väärinkäytöltä. Wired-lehdellä oli tästä mielenkiintoinen artikkeli. Tässä kontekstissa EU valmistautuu parhaillaan uuteen toimintakauteen Henna Virkkusen (kok) ennakoidulla vastuualueella.
info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.