Valheiden tsunami

Misinformaatiota on levitetty ennenkin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, mutta tänä vuonna vaali-ilta käynnisti todellisen väärän tiedon vyöryn, mikä on pitänyt faktantarkistajat kiireisinä. Joe Bidenin valinta presidentiksi tuskin helpottaa faktantarkistajien työtaakkaa.

Kun Yhdysvaltain presidenttivaalikamppailussa ehdittiin ääntenlaskuvaiheeseen, alkoivat odotetusti puheet ja huhut vaalien vilpillisyydestä. Odotetusti siksi, että nykyinen presidentti Donald Trump oli pitkin syksyä pohjustanut epäluuloa postiääniä kohtaan. Vaikka Trumpin puheet ovat poliittista pelaamista, republikaanit ovat jo vuosikymmeniä suhtautuneet epäluuloisesti postiäänestämiseen. Ei siis ollut vaikeaa kaivaa vanhat väitteet esiin, kun tietä oli jo tasoitettu pitkään.

Kansainvälisen faktantarkistusverkoston Chris Tardáguila kuvaili Trumpin vaalipäivän jälkeistä tiedotustilaisuutta ”valheiden tsunamiksi”. Yhdysvaltain presidentin on muutenkin todettu toistuvasti valehdelleen julkisissa ulostuloissaan, Washington Post -lehden mukaan yli 22 000 kertaa neljän viime vuoden aikana. Vaalipäivän jälkeisessä tiedotustilaisuudessa viisi TV-kanavaa keskeytti suoran lähetyksen, koska Trumpin puhe sisälsi niin paljon valheita. Voi tietysti kysyä miksi Trumpin puheet eivät ole häirinneet TV-kanavia aiemmin.

Epävirallisten tahojen erot laskentatuloksissa ruokkivat salaliittoteorioita Pennsylvaniassa ja Michiganissa. Esimerkiksi #StopTheSteal -kampanjan alla jaettiin samaa tarinaa ylimääräisistä äänistä, kuolleista äänestäjistä ja vaalivirkailijoiden täyttämistä äänestyslipukkeista. Viimeksi mainitusta on kiertänyt video, jota esimerkiksi Harlan Hill, yksi Trumpin
poliittisista neuvonantajista, on jakanut todisteena virkailijoiden harjoittamasta petoksesta. Politifact tarkisti yhden tällaisen videon ja totesi sen olevan Venäjältä.

Vaalipäivän jälkeen sosiaalisessa mediassa kiersi myös esimerkiksi väite, että Wisconsinissa ja Pohjois-Carolinassa annettujen äänien määrä olisi ylittänyt rekisteröityjen äänien määrän. Faktantarkistajat eri puolilla maailman totesivat väitteen vääräksi.

Mitä kuolleisiin äänestäjiin tulee, esimerkiksi The Guardianin mukaan heitä löydettiin hengissä tai he olivat oikeasti kuolleita, eivätkä luonnollisesti olleet äänestämässä.

Sosiaalisen median uskottavuus tiedonlähteenä on syövytetty vuosien aikana reikäjuustoksi, joten paradoksaalisesti ihmiset uskovat melkein mitä tahansa. Kuvaavaa on, että esimerkiksi tavallisesta kynästä voidaan tehdä ase vaalivilppitaisteluun. Muun muassa Arizonassa väitettiin, että Trumpin kannattajille annettiin Sharpie-kyniä äänestyslipukkeen täyttämiseen, koska näin heidän äänensä voitaisiin hylätä. Maricopa Countyssa käytettiin Sharpie-kyniä siksi, että niiden muste kuivuu nopeammin, jolloin tuhriintumisen vaara on
pienempi. Lisäksi kone, johon lipuke työnnetään, hyväksyy jäljen todennäköisemmin. Samanlaisia kyniä siis käyttivät näistä käytännöllisistä syistä niin Trumpin kuin Bidenin äänestäjät. #sharpiegate paisui niin suureksi, että sosiaalisen median alustat TikTok ja Facebook poistivat aiheeseen liittyviä hashtageja.

Somealustat ovat olleet muutenkin myrskyn silmässä, eivätkä kaikki yritykset vähentää altistusta misinformaatiolle ole onnistuneet niin kuin oli ajateltu. Financial Timesin mukaan sosiaalisen median alustat ovat olleet pulassa myös espanjankieliseen väestöön kohdistetun väärän tiedon tulvan kanssa. Lisäksi Trumpin lähipiiri on aiheuttanut harmaita hiuksia: muun muassa Twitter poisti pysyvästi Steve Bannonin tilin sen jälkeen, kun hän esitti väkivaltaisia kommenttejaan.

Vaalien jälkeistä disinformaatiomaisemaa ovat hallinneet pitkälti väitteet Trumpin voitosta, vaalivilpistä ja 14. marraskuuta järjestetystä ”miljoonan” ihmisen MAGA-marssista pääkaupungissa Washingtonissa.

Sosiaalisessa mediassa on esimerkiksi kiertänyt kuva Yhdysvaltain osavaltioista, joissa hieman vaihdellen Trump olisi johtanut vaaleja luvuin 232–227 tai 306–232. Kumpaakaan tilannetta ei todellisuudessa ollut missään vaiheessa vaaleja. Trumpin Washingtoniin kerääntyneiden kannattajien määristä on kiertänyt myös monenlaista harhaanjohtavaa versiota. Faktantarkistussivusto Snopesin mukaan niin sanotun MAGA-marssin tarkkaa määrää ei pysty sanomaan, mutta miljoona vaikuttaa hyvin ylimitoitetulta.

Suomi ei ole disinformaation suhteen erillinen saari, joten lähestulkoon kaikki edellä mainituista mis- tai disinformaatioesimerkeistä ovat
tulleet vastaan someseurannassamme myös kotimaisten tahojen levittäminä. Merkille pantavaa on, että nämä tahot ovat poikkeuksetta äärioikealle kallellaan (esim. Oikea Media, Blokkimedia, Avoin Tilannehuone, Uusi MV-lehti ja Laiton Lehti?). Yksi aktiivisimmista vääriksi osoitettujen juttujen levittäjistä on ollut ps:n europarlamentaarikko Laura Huhtasaaren tukiryhmä, jonka useamman postauksen näkyvyyttä Facebook on rajoittanut joko kontekstin puuttumisen tai epätosien tietojen takia.

Huhtasaari.jpg

Vaalituloksesta näkyy selvästi, että Trumpilla on vankkaa kannatusta amerikkalaisten keskuudessa. Joukossa on myös äärioikeistoa ja salaliittoteoreetikoita, joita Trump on liehitellyt pitkin matkaa. Trumpista tekee vaarallisen se, että hän on huono häviäjä, joka esimerkillään nakertaa demokratian perustaa sekä retoriikallaan manipuloi muut tekemään likaisen työn
puolestaan.

Esimerkkejä tästä on muun muassa Trumpin pojan, Donald jr:n uhoaminen vaaliviikolla totaalisella sodalla, jolla on terminä ikävä kaiku. Philadelphiassa kaksi miestä pidätettiin ääntenlaskupaikan läheltä, koska heidän käytöksensä koettiin uhkaavaksi. Täytyy myös muistaa, että he viestivät paljon sähköpostitse ja tekstiviesteillä, jotka helposti jäävät muiden kuin kannattajien näkymättömiin. Jos siellä yllytettäisiin levottomuuksiin, emme välttämättä tietäisi siitä.

Georgian osavaltiossa paine tulee todennäköisesti kasvamaan seuraavan parin kuukauden aikana, koska kukaan senaattoriehdokkaista ei saanut vaadittavaa 51 prosentin enemmistöä, mikä tarkoittaa toista äänestyskierrosta tammikuussa. Vaaliaiheisen mis- ja disinformaation vyöry siis jatkuu edelleen myös muualle maailmaan.

Tilannetta tuskin helpottaa, vaikka Joe Biden nousee Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi, sillä tavallaan vahinko on jo tapahtunut. Trump on viimeisten viiden vuoden aikana muuttanut normeja Yhdysvaltain poliittisessa toimintaympäristössä – kenties pysyvästi – ja osoittanut, että sääntöjen rikkomisesta, valehtelusta ja vihapuheesta ei seuraa mitään. Hyökkää äläkä myönnä mitään -asenne on tuonut politiikkaan uudenlaisen röyhkeyden ympäri maailman, mikä pitää faktantarkistajat kiireisinä pitkään.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.