Mikko Alasaarelan verkkoluento: Tiktok & somealgoritmit (katsottavissa 17.4. saakka)

Algoritmivaikuttamisen asiantuntija Mikko Alasaarelan verkkoluennossa pureudutaan "epäsosiaaliseen mediaan", tekoälyyn ja algoritmeihin.

Faktabaarin ja Aalto-yliopiston yhteisessä luentosarjassa ”Alustat, teknologiat ja vaikuttaminen – utopiat ja dystopiat” on vuorossa Mikko Alasaarela, algoritmivaikuttamisen asiantuntija ja tekoälyn parissa toimiva yrittäjä.

Luento oli katsottavissa 17. huhtikuuta 2024 saakka.

Tiktok & somealgoritmit -luennolla Alasaarela kertoo, miten Tiktok nousi suosituksi palveluksi nimenomaan algoritmien koukuttavuuden tähden.

“Sosiaalisesta mediasta tuli epäsosiaalista”, Alasaarela sanoo.

Hän viittaa siihen, että kaverien sisällöt eivät ole koskaan niin koukuttavia niin pitkäksi aikaa kuin algoritmien valitsema paras sisältö kunkin omien mieltymysten mukaan räätälöitynä. Youtubessa ja Tiktokissa ei enää juuri olekaan merkitystä, ketä seuraa.

Tämä ei ole yhdentekevää, sillä Alasaarela muistuttaa, että palveluissa käytetty aika vaikuttaa ihmisen mieleen, muun muassa oppimistuloksiin.

“Tällä hetkellä on selkeä korrelaatio siinä, että parhaiden Pisa-tulosten maissa kuten Japanissa ja Koreassa kännyköiden käyttö on eniten kiellettyä”, Alasaarela sanoo.

Algoritmi käyttää ihmistä

“Olemme siirtyneet siitä aikakaudesta, jossa ihmiset käyttävät algoritmeja aikakauteen, jossa algoritmit käyttävät ihmistä”, Alasaarela sanoo luennolla.

Vaikka hänen luentonsa fokus on Tiktokissa, Alasaarela puhuu myös Tiktokia laajemmin.

Melkein kaikessa toimii sama koukuttamisen logiikka. Pelit haluavat pitää ihmisen pauloissaan, eikä nykyään vuokrata yksittäistä elokuvaa, vaan otetaan kuukausitilaus viihdepalveluun. Suositukset tulevat yhä paremmiksi.

“On mielenkiintoista, että kun algoritmit tekevät meidän puolestamme päätöksiä, me ei välttämättä tunnisteta algoritmin ohjausta”, Alasaarela sanoo.

“Kokemus on, että me tehdään päätökset itse.”

Tekoäly tekee tästä kaikesta yhä paremmin toimivaa. Alasaarelan mukaan vielä 2020-luvulla suurin osa ihmisten ennen tekemästä ajatustyöstä voidaan tehdä tekoälyllä. Deepfakes-kirjan kirjoittaja Nina Shick on sanonut, että vuoden 2025 loppuun mennessä 90 % kaikesta internetin sisällöstä on tekoälyllä tuotettua.

“Enenevässä määrin ihmiset näyttäisivät olevan samaa mieltä tästä”, Alasaarela sanoo.

Hänen oma arvionsa on, että tällä hetkellä tekoälyllä on tehty tai paranneltu noin 20–30 % somesisällöistä, mitä hän näkee.

Algoritmeihin ja tekoälyyn sisältyy sekä mahdollisuuksia että riskejä.

“Täytyy ymmärtää, että tekoälyllä voidaan periaatteesa tuottaa kaikki hyvinvointipalvelut, joita ihmiset tarvitsevat. Samalla tekoäly voi väärissä käsissä ohjata meidät totaaliseen dystopiaan”, Alasaarela sanoo.

“Teknologia on älyttömän kyvykäs auttamaan meitä, mutta samaan aikaan äärimmäisen vaarallinen.”

Tällä hetkellä investoinnit tekoälyyn käyvät kuumina, ja Alasaarelaa huolettaa, että valta saattaa keskittyä muutamalle yhdysvaltalaiselle yritysjätille, joilla on enemmän rahaa kuin muilla.

Katso koko luento yllä, video on katsottavissa 17. huhtikuuta 2024 saakka.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.