Faktabaari jatkaa presidentinvaalihanketta opiskelijavoimin

Faktabaari on edistänyt faktantarkistusta vuodesta 2014 lähtien. Tavoitteena on ollut tukea journalistien työtä ja faktapohjaista julkista keskustelua.

Nyt myös isot mediatalot – esimerkiksi Alma Media ja Helsingin Sanomat – ovat alkaneet tehdä omaa poliittista faktantarkistustaan. Hieman paradoksaalista, että tämä tapahtuu vaaleissa, joissa ehdokkaat eivät oikeastaan väitä juuri mitään. Seuraamme mielenkiinnolla mitä Suomessa tapahtuu faktantarkistuksen saralla. Samalla edistämme ja tuemme journalistien työtä faktantarkistuksen parissa.

Faktabaari noudattaa kansainvälisen faktantarkistusverkoston periaatteita ja avoimuusstandardia. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että olemme avoimia kaikessa, eritoten toimitusprosessistamme jonka sisällä jokainen faktantarkistus viedään tiukan seulan läpi. Se tarkoittaa, että nopeus ei ole prioriteettimme, vaan laatu.

Olemme pitkään valmistelleet käsikirjaa, joka toimii selkärankana tarkistustyöllemme. Se toimii myös pedagogisena työkaluna sekä koulutusmateriaalina jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle.

Systemaattisuutemme ei ole tällä hetkellä kattavaa, koska toimintamme on tällä hetkellä vapaaehtoistyötä, mutta pystymme perustelemaan jokaisen julkaistun tarkistuksemme journalistisesti ja pedagogisesti. Onneksemme meillä on joukko journalistiopiskelijoita mukana nyt tammikuussa hankkimassa kokemusta faktantarkistustyöstä. Pystymme julkaisemaan joitakin tarkistettuja väitteitä myös näissä vaaleissa.

Lisäksi järjestämme uuden kisakatsomon 25.1. Ylen suuren vaalitentin aikana yhteistyössä Tiedekulman kanssa. Sinne olette kaikki lämpimästi tervetulleita. Muistuttaisin myös, että vihjelomakkeemme on edelleen auki. Faktapohjainen keskustelu on myös sinun käsissäsi.

Toimituksen puolesta 

Petra

petra@faktabaari.fi

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.