Suomen vuoden 2024 presidentinvaalin alla Faktabaari ja CheckFirst seurasivat osana Digivaalivahti-hanketta, mitä sisältöä suomalaisille suositellaan eri sosiaalisen median alustoilla poliittisista aiheista. Presidentinvaalin aikaan monitorointi kattoi Youtuben, Tiktokin, Instagramin, Google Newsin, Mastodonin sekä Googlen, Bingin ja DuckDuckGon hakusuositukset. Maaliskuussa julkaisimme Youtubea koskevat havaintomme. Teimme kuitenkin myös muita ongelmallisia tai muutoin kiinnostavia havaintoja, joita esittelemme tulevina päivinä yksi kerrallaan blogiteksteinä Faktabaarin sivuilla. Kaikista havainnostamme koottu raportti liitteineen löytyy englanniksi täältä. Raportti julkaistaan myöhemmin myös suomeksi.
Ensimmäinen blogipostauksemme keskittyi Googlen hakusuosituksiin ja siihen, miten ne vievät Suomessa selaavia käyttäjiä harhaanjohtavien vaalivilppiväitteiden pariin.
Lue lisää: Digivaalivahti: Googlen hakusuositukset vievät harhaanjohtaviin vaalivilppiväitteisiin
Tässä artikkelissa osoitetaan, miten Google muokkasi hakusuosituksiaan ja hakutulosnäkymäänsä Suomessa presidentinvaalin alla.
Faktabaari ja CheckFirst seuraavat parhaillaan suosittelualgoritmeja eurovaalien alla.
Googlen hakusuositukset ja hakutulosnäkymä
Google on maailman käytetyin hakukone, joten ei ole lainkaan yhdentekevää, millaista sisältöä se käyttäjilleen tarjoilee. (1) Suomessa Googlen hakukonetta käyttää kirjautuneena noin 4,5 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa, mikä on noin 80 prosenttia Suomen väestöstä, ja lisäksi Google on raportoinut Suomesta 7,1 miljoonaa kuukausittaista kirjautumattomien käyttäjien erillistä istuntoa.(2)
CrossOver Finland / Digivaalivahti-hankkeessa seuraamme Googlen, Bingin ja DuckDuckGon hakusuosituksia ja hakutuloksia. Hakusuositus (tai automaattisen täydennyksen ennakointi, kuten Google kuvailee(3)) on ominaisuus, jossa hakukone automaattisesti suosittaa sanoja tai jopa kokonaisia lauseita haettavaksi, kun käyttäjä aloittaa haun kirjoittamisen.
Suomen presidentinvaalin alla havaitsimme, että muutama päivä ennen ennakkoäänestyksen alkamista Google poisti kokonaan hakusuositukset presidenttiehdokkaiden nimistä Suomessa selaavilta käyttäjiltä. Ennakkoäänestys alkoi 17. tammikuuta. Vielä 13. tammikuuta Helsingistä selaavalle käyttäjälle Googlen hakusuositus ehdotti esimerkiksi Alexander Stubbin nimen perään sanoja “kielitaito” ja “vaimo”.(4) 14. tammikuuta jälkeen hakusuosituksia ei kuitenkaan enää tullut.(5) Tämä viittaa siihen, että Google muokkasi hakusuosituksia presidentinvaalin ajaksi.
Tammikuun lopulla käynnistimme ylimääräisen monitorointitietokoneen Pariisissa verrataksemme hakusuosituksia Suomen ja Ranskan välillä. Kävi ilmi, että Ranskassa Googlea käyttävälle käyttäjälle hakukone edelleen suositteli useita sanoja Alexander Stubbin nimen yhteydessä, muun muassa sanoja “sotilasarvo”, “vaimo”, “kielitaito”, “asuu”, “tulot” ja “shortsit”.(6) Samaan aikaan Bingin ja DuckDuckGon hakusuositukset eivät eronneet merkittävästi Suomen ja Ranskan välillä.
Presidenttiehdokkaiden nimiä koskeva “ennustustoiminto” palasi normaaliksi vaalien jälkeen. Presidenttiehdokkaita koskevat hakukonesuositukset aktivoitiin uudelleen Suomessa selaaville käyttäjille 23.-25. helmikuuta välisenä aikana.(7)
Lisäksi havaitsimme, että Googlen hakukoneen yleinen ulkoasu presidenttiehdokkaista tietoa etsittäessä oli hyvin erilainen Suomessa ja Ranskassa presidentinvaalin aikaan. Suomessa hakutulosten kärkeen oli nostettu kuratoitujen, luotettavien uutislähteiden artikkeleita, ja ulkoasu muutoinkin poikkesi normaalista hakusivusta, jollainen Ranskassa puolestaan näkyi. (katso alla oleva kuva)
xx
Kuva: Ylhäällä hakutulosnäkymä Suomessa, alhaalla hakutulosnäkymä Ranskassa.
Ei ole ennenkuulumatonta, että Google muokkaa hakusuosituksia tai poistaa ne. Syyskuussa 2020 julkaisemassaan blogipostauksessa Google ilmoitti estävänsä Yhdysvalloissa osan vaaleihin liittyvistä hakusuosituksista presidentinvaalin alla.(8) Tällä se halusi välttää vinoutuneet tai sopimattomat algoritmiset suositukset hakukoneessaan.
Suomen presidentinvaalissa Google ei tiedottanut julkisuuteen mitään tässä esitellyistä toimistaan. Sen toimet voidaan kuitenkin tulkita järjestelmäriskien lieventämiseksi Digipalvelusäädöksen (DSA) artiklan 35 mukaisesti, vaikka Google ei ole vahvistanut tätä julkisesti.
Koska Google poisti Suomen presidenttiehdokkaita koskevat hakusuositukset vain Suomessa asuvilta käyttäjiltä, ja kuratoi hakutulosnäkymän erilaiseksi Suomessa asuville käyttäjille, on perusteltua arvioida, että ulkomailla asuvilla suomalaisilla ja Suomessa asuvilla suomalaisilla on voinut olla hyvin erilaista tietoa tarjolla ehdokkaista etsittäessä tietoa Googlen hakukoneesta. Ulkomailla elää vaalipiirin kokoinen määrä äänioikeutettuja suomalaisia – noin 260 000. Heistä 62 000 äänesti presidentinvaalin toisella kierroksella.(9)
Huomioita
Faktabaari ja CheckFirst pyysivät yllä esitellyistä havainnoistaan Googlelta kommentteja, jotka pääsee lukemaan englanninkielisen raportin lopusta. Faktabaari ja CheckFirst huomauttavat, että Googlen vastaus asiaan on sanatarkasti yrityksen sivuilla aiemmin julkaistua ja julkisesti saatavilla olevaa tekstiä. Kommenttipyyntö lähetettiin 6. toukokuuta.
Googlen, Bingin ja DuckDuckGon hakusuosituksia voi käydä itse tutkailemassa avoimessa tietokannassamme osoitteessa dashboard.crossover.social.
Metodologia
Tietoja hakusuosituksista kerättiin simuloimalla käyttäjiä etsimässä tietoa Bingin, DuckDuckGon ja Googlen hakukoneista. Käyttäjäsimulaatio tehtiin yhdeltätoista paikkakunnalta Suomessa, ja lisäksi yhden koneen voimin Pariisista. Lue metodologiasta tarkemmin englannikielisestä raportista.
Lähteet:
(1) Statista (2024). Market share of leading search engines worldwide from January 2015 to January 2024. (visited 10.4.2024) https://www.statista.com/statistics/1381664/worldwide-all-devices-market-share-of-search-engines/
(2)Google (2023) Information about Monthly Active Recipients under the Digital Services Act (EU). published 16.8.2023. https://storage.googleapis.com/transparencyreport/report-downloads/pdf-report-24_2023-1-1_2023-6-30_en_v1.pdf
(3)Google, How Google autocomplete predictions work (visited 10.4.2024) https://support.google.com/websearch/answer/7368877?hl=en#zippy=%2Cwhere-autocomplete-predictions-come-from
(7) https://dashboard.crossover.social/?page=search_engine®ion=FIHEL&keyword=Alexander+Stubb&dateStart=2024-02-26&dateStop=2024-02-26 ; https://web.archive.org/web/20240411153437/https://dashboard.crossover.social/web/20240411153437/https://dashboard.crossover.social/?page=search_engine
(8) Nayak, Pandu (2020). Our latest investments in information quality in Search and News. Google (visited 10.4.2024) https://blog.google/products/search/our-latest-investments-information-quality-search-and-news/
(9) Ministry for Foreign Affairs of Finland (9.2.2024) In the second round of presidential election, 62,294 people vote at advance polling stations abroad. https://um.fi/current-affairs/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/presidentinvaalin-toisella-kierroksella-ulkomaan-ennakkoaanestyspaikoissa-aanesti-62-294-henkiloa/35732
Digivaalivahti on saanut rahoitusta European Media and Information Fundilta (EMIF), jota hallinnoi Calouste Gulbenkian säätiö.