Rinne ja Sipilä MTV3:lla: Pohjoismaisten puolustusministerien kirjoitus sisältää Suomen linjalle uuden viittauksen yhteiseen uhkakuvaan

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne **ja Keskustan puheenjohtaja **Juha Sipilä  kommentoivat MTV3:n suorassa Pääministeritentissä (15.4.) puolustusministerin ja Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajan Carl Haglundin yhdessä pohjoismaisten puolustusministerikollegoidensa kanssa julkaisemaa kirjoitusta.

MTV3 otsikoi videoarkistossaan pääministeritentin keskusteluosuuden: “Sipilä ja Rinne moittivat Haglundia Venäjä-kirjoituksesta”.

Rinne ja Sipilä viittaavat keskustelussa molemmat kirjoituksen sisältöön. Rinne toteaa muun muassa: “Mä en olisi sanonut, että Venäjä on sotilaallinen uhka.” Toimittajan kysyessä Sipilän näkemystä hänkin viittaa astetta lievemmin “yhteisen uhkakuvan mainintaan”.

Väite on väärin.

Kirje ei sisällä näitä ilmaisuja. Sekä Helsingin Sanomien 12.4. tekemän epävirallisen että puolustusministeriön 16.4. julkaiseman virallisen käännöksen mukaan näitä mainittuja ulkopoliittisessa retoriikassa vahvempia ilmauksia ei ole käytetty. Ote virallisesta käännöksestä:

"Pohjoismaat kohtaavat tilanteen solidaarisuuden ja syvennetyn yhteistyön avulla. Pohjoismainen yhteistyö perustuu yhteiseen arvomaailmaan ja haluun selvitä haasteista yhdessä. Lähtökohtana on tosin jäsenyys eri organisaatioissa, mutta teemme tiivistä yhteistyötä EU:n ja Naton puitteissa. Lähestymistapamme on puolustuksellinen. Haluamme vahvistaa Pohjois-Euroopan vakautta, ja otamme etäisyyttä uhkauksiin ja sotilaallisten voimavarojen käyttöön. Tiiviimpi pohjoismainen yhteistyö ja solidaarinen toiminta Baltian maiden kanssa vahvistavat osaltaan alueemme turvallisuutta ja nostavat kynnystä sotilaallisten välikohtausten syntymiselle. Toimimalla yhdessä päättäväisesti, ennakoitavasti ja johdonmukaisesti voimme edistää rauhaa ja turvallisuutta omassa osassamme maailmaa. Samalla vahvistamme yhteishenkeä EU:ssa ja Natossa sekä ylläpidämme osaltamme transatlanttista linkkiä."

Kirjoituksen yhteenvedossa todetaan seuraavasti:

"Otamme osaltamme vastuun alueestamme tänä rauhattomana aikana. Pohjoismainen yhteistyö täydentää EU:ssa ja Natossa alueemme turvallisuuden parantamiseksi tehtävää yhteistyötä. Yhteinen päämäärämme on lisätä ennakoitavuutta, edistää rauhanomaista kehitystä ja välttää sotilaalliset välikohtaukset ja konfliktit."

Pääministeritentin televisiosta suorana Faktabaarin kanssa seurannut asiantuntijaryhmä kiinnitti epätarkkoihin viittauksiin huomiota, koska kirjeen sisällön virheellinen siteeraus on aiheuttanut vaalien alla keskustelua tarpeesta konsultoida kirjeen sisällön osalta kaikkia ulko- ja turvallisuuspolitiikan päättäjiä.

Virheellisten siteeraustensa lisäksi Rinne ja Sipilä eivät maininneet haastattelussa huomautettavaa itse kirjeestä.

Faktabaari pyrkii edistämään faktapohjaisempaa julkista keskustelua.

Tallenne keskusteluosuudesta löytyy täältä ja sisältää faktantarkistuksen osalta alla auki kirjoitetun kohdan:

Toimittaja Merja Ylä-Anttila: Mutta minkä olisitte jättänyt siitä (pohjoismaisten puolustusministerien kirjoitus) pois?

Rinne: Mä en olisi sanonut, että Venäjä on sotilaallinen uhka.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) sivusta hiljaa: Ei kai sitä siinä sanottu…

Ylä-Anttila: J_a sitten Sipilä!_

Sipilä: Se kai on kaikille selvää, että Venäjän toimet tuomitaan Ukrainassa ja Krimillä ja yhteisrintamassa ollaan osana länttä. Ei kai tässä ole kellään epäselvyyttä. Ja se, miten tämä kirjoitus, se kirjoituksen sisältö pohjoismaisesta yhteistyöstä, eihän siellä ole mitään uutta, mutta tämä oli uutta, että yhteisen uhkakuvan maininta…

Ylä-Anttila keskeyttää ja vetää yhteen: Uhkakuvan maininta… Hyvä, ja nyt pidetään tässä pieni hengähdystauko ja jatketaan.

Linkki koko “Sipilä ja Rinne moittivat Haglundia Venäjä-kirjoituksesta” -taltiointiin. (MTV katsomo ei ilmeisesti näy kaikilla selaimilla ilman erillisasetuksia).

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.