Ehdota kuntavaalien parasta faktantarkistusta!

Verkossa toimiva faktantarkistuspalvelu Faktabaari julistaa avatuksi kaikille avoimen kilpailun, jossa etsitään vaikuttavinta kuntavaalien alla tehtyä faktantarkistusta.

Kyseessä voi olla yhteisö, media, yksittäinen toimittaja tai valveutunut kansalainen.

Tärkein arviointikriteeri tarkistuksen laadun lisäksi on tarkistuksen arvioitu vaikutus faktapohjaisen julkisen keskustelun edistämiseen alueellaan. Tarkistuksia arvioidaan suhteessa muun muassa Faktabaarin käsikirjan määrittämiin avoimuusperiaatteisiin ja hyvään faktantarkistustapaan.

Ehdota siis sinäkin omaa suosikkiasi osoitteessa toimitus@faktabaari.fi!

Voittajalle on luvassa ainutlaatuinen palkinto. (Kuvassa keskellä)

Palkintoraadissa on toistakymmentä Faktabaarin kehitysryhmän jäsentä, jotka käsitelevät  parhaita faktantarkistuksia kansainvälisenä faktantarkistuspäivänä 2.4. ja jatkavat hakua vaalien loppuun asti. Valinta tehdään heti vaalien jälkeen viimeistään 10.4. Faktabaarin kehitysryhmän kokouksessaa. Faktantarkistuspäivänä 2.4. järjestetetään myös kaikille avoin faktantarkistustilaisuus. Osallistumalla tilaisuuteen, pääset osaksi palkittua Faktabaari-yhteisöä ja mukaan myös opiskelemaan faktantarkistusta työryhmän johdolla.

Muista myös tarjota vaaliväitteitä #kuntavaalit2017 -hankkeeseen! Tarkistuksia voi pyytää tällä lomakkeella.

Faktabaari käynnisti maaliskuun alussa joukkorahoitushankkeen tukemaan vaalien alla tapahtuvaa faktantarkistusta asiantuntijaverkostojen tuella. Hankkeella on jo runsaat 50 eri joukkorahoittajaa.

Faktantarkistajiksi ovat nyt jo ilmoittautuneet kuntavaalihankkeessa vastaavana toimittajana työskentelevä toimittaja ja tietokirjailija Tuomas Muraja, toimittaja Petra Piitulainen-Ramsay, kirjailija Oula Silvennoinen, suunnittelija Ilkka Vuorikuru sekä filosofi-opettaja Aki Saariaho.

Päätavoite on kokeilla avoimesti joukkorahoituksen soveltuvuutta Faktabaarin toiminnan rahoituspohjan ja puolueettomuuden tueksi. Kyseessä on pilottiprojekti, josta saatuja kokemuksia voitaisiin  myös hyödyntää vuoden 2018 maakunta- ja presidentinvaaleissa. Joukkorahoitus voisi täydentää rahoituspohjaa ja sitouttaa lukijoita Faktabaarin toimintaan osallistumiseen. Kanavia on monia väitteiden vinkkaamisesta tarkistusten levittämiseen.

Joukkorahoitus toteutetaan Mesenaatti.me -palvelun kautta.

Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu. Se ei toimi minkään poliittisen puolueen puolesta tai puoluetta vastaan. Faktabaarin toteutuksen taustalla on Avoin yhteiskunta ry. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää avoimuutta keskeisenä yhteiskunnallisena perusarvona, tuoda yhteiskunnallinen päätöksenteko lähelle kansalaista sekä antaa kansalaisille entistä parempia mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon.

Artilkkeliin on lisätty 1.4. ja 6.4. täsmennetty Faktabaarin kehitysryhmälle mahdollisuus jatkaa hakuaikaa vaalipäivän 9.4. yli, jos sen katsotaan 2.4. edistävän faktapohjaista julkista kunnallisvaalit - keskustelua ja päättää asiasta vaalien jälkeen.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.