Faktabaari tarkisti tuellanne useita väitteitä kuntavaalien viimeisellä viikolla

Faktabaari arvioi jälleen vankistaneen rooliaan osana suomalaista vaalijournalismia, kun se toteutti viimeisellä kuntavaaliviikolla faktantarkistushankkeensa 1.4. vahvistuneen joukkorahoituksen turvin.

Faktabaari sai viimeisen kuntavaaliviikon aikana kaikkiaan 65 tarkistuspyyntöä (moni vinkki käsitteli samaa väitettä), joista Faktabaari laati 13 perinteistä tarkistusta. Muutama faktantarkistustapaus on vielä työvaiheessa ja lisätään sivulle.

Lisäksi Faktabaari julkaisi 14 blogitekstiä, kuten selvityksen itsemurhapelihuhuista, asiantuntijahaastattelun ja kolme retorista analyysia puheenjohtajien tv-puheista. Faktabaarin sivuilla on myös luettavissa kaikille avoin faktantarkistusopas.

Suorien tv-lähetysten aikana käytiin läpi ja tarvittaessa korjattiin puolueiden puheenjohtajien väitteitä 4.4. ja 6.4.2017 televisioiduissa vaalitenteissä. Suurin osa faktantarkistuspyynnöistä tuli juuri noiden kahden viimeisen tv-väittelyn aikana.

MTV3:n debatin aikana saatiin 23 vinkkiä ja twiitattiin kaikkiaan 9 livefaktantarkistusta tai täsmennystä. Yle:n puheenjohtajatentin aikana saatiin 13 vinkkiä ja julkaistiin 6 livefaktantarkistusta tai täsmennystä, muutama useassa twiitissä. Yhteenvedot livefaktantarkistuksista julkaistiin Faktabaarin Facebook-sivuilla.

Lähetyksiä varten koottiin runsaat kymmenen asiantuntijaa eri järjestöistä ja liitoista seuraamaan vaalilähetyksiä ja vastaamaan kansalaisten esiin nostamiin väitteisiin.

Faktantarkistushankkeessa oli mukana viisi faktantarkistajaa vastaavan toimittajan Tuomas Murajan johdolla. Aktiiviseen faktantarkistukseen osallistuivat toimittaja Petra Piitulainen-Ramsay, kirjailija Oula Silvennoinen, suunnittelija Ilkka Vuorikuru sekä toimittajat Anni Saastamoinen ja Marja Kaitaniemi.

Retoriset analyysit kirjoitti puhetaidon opettaja Severi Hämäri. Tausta-apuna, konsultoijina ja koordinaattoreina toimivat muiden muassa Susanna Ånäs, Aki Saariaho, Anna Kähkönen, Natalie Martamo, Liisi Arya Soroush, Mika Pohto **ja **Jukka Rautanen.

Faktantarkistushanketta mentoroi jatkokehityksestä vastaava Faktabaarin isäntä Mikko Salo, joka vastasi myös Faktabaarin joukkoistuskilpailun toteutuksesta. Kuntavaalit-hankkeen sisällöstä ja organisoinnista vastaa hankkeen vastaavana toimittajana Tuomas Muraja.

Faktantarkistustyö mahdollistui, kun Mesenaatti.me:n palvelun kautta toteutetun joukkorahoitushankkeen minimitavoite 12 500 euroa täyttyi hankkeen viimeisinä hetkinä aprillipäivänä lauantaina 1.huhtikuuta. Rahaa kertyi kaikkiaan 15 330 euroa, ja 332 kansalaista katsoi faktantarkistushankkeen rahoittamisen arvoiseksi.

Kuntavaalien ennakkoäänestyksen alettua keskiviikkona 29. maaliskuuta Faktabaari laski joukkorahoituskampanjan minimisummaa 25 000 eurosta 12 500 euroon konsultoituaan jo rahoittaneet. Arviomme mukaan realistisempi summa ja täsmennetty tuote yhdistettynä Faktabaarin historian ensimmäiseen maksettuun some-markkinointiin mahdollistivat kanssanne joukkorahoituskokeilun kovan loppukirin. Ajankohtaisuutta hankkeelle toivat lisäksi muun muassa vaalikampanjoinnin yleinen aktivoituminen ja useat faktantarkistukseen liittyneet oheistapahtumat (mukaan lukien Faktabaarin 3-vuotissyntymäpäivän ja kansainvälisen faktantarkistupäivän 2.4.).

Uutinen joukkorahoituskampanjan onnistumisesta sai kosolti näkyvyyttä, kun se levisi STT:n kautta lukuisiin sanomalehtiin, radioon ja muihin tiedotusvälineisiin. Viesti toimi positiivisena pelotteena kuntavaaliehdokkaille, ja Faktabaarille vinkatuista väitteistä päätellen voidaan karkeasti jo arvioida, että hankkeella oli osavaikutusta julkisen keskustelun pysymiseen varsin asiallisena vaalikampanjan aikana.

Parhaimmissa tapauksissa faktantarkistuksia jaettiin edelleen Twitterissä yli 30 kertaa. Twitter-seuraajien ja Facebook-tykkääjien määrät nousivat sadoilla. Faktabaarilla oli tiistaina 11.4. kaikkiaan 6 494 Twitter-seuraajaa ja 8 403 Facebook-tykkääjää.

Tämä on alustavaa arviotamme, mutta lukijoina ja rahoittajinamme meitä kiinnostaisi nyt ensisijaiseti teidän palautteenne perjantaihin 21.4. mennessä voidaksemme analysoida hankkeen vaikuttavuutta ja kehittää toimintaamme avoimuusperiaatteidemme mukaisesti ja joukkoistusta kanssanne hyödyntäen

Olisiko sinulla vielä 5-10 minuuttia faktapohjaisen julkisen keskustelun kehittämisen puolesta?

Erityisesti joukkorahoittajiamme kannustamme ensin tutustumaan mandaattimme mukaiseen päivitettyyn rahankäyttösuunnitelmaamme alla ja sitten jatkamaan kyselyyn.

**Päivitys joukkorahoitushankkeen luvatuista vastikkeista ja budjetin jakautumisesta **

Faktabaari alkaa lähettää tilattuja vastikkeita, kun rahat on tilitetty hankkeesta vastavalle toimittajalle, Tuomas Murajalle.

Kaikkiaan seitsemän tahoa rahoitti hanketta 500 eurolla ja saa vastineeksi faktantarkistusluennon. Mukana oli yksityishenkilöitä mutta myös kollektiivisesti haastetut viestintätoimistot mukaan lukien Tekir, Hopiasepät, Kubo ja Ellun Kanat.

Viiden faktantarkistajan ja neljän koordinaattorin kesken jaetaan 5 000 euroa. Kuntavaali-hankkeesta vastanneelle toimittajalle Tuomas Murajalle maksetaan 2 000 euroa maalis-huhtikuun työstä. Tuomas Muraja sai henkilökohtaista rahoitusta hankkeen valmisteluun Suomen kulttuurirahastolta.

Joukkorahoitushankkeen mainosvideon tuotantokuluihin on varattu 500 euroa. Erityiskiitokset kuuluvat Pena Pällijeffille, Elizabeth Aaltoselle, Sari Eerikäiselle, Marianne Zilliacukselle, Timo Teräväiselle ja Alex Leanderille, jotka lähtivät mukaan riskirahoituksella ja talkoohintaan hyväksi kokemansa hankkeen puolesta.

Mesenaatti.me -joukkorahoituspalvelu ottaa 10 prosentin palkkion eli 1 533 euroa.

Kansiin koottava kirja pitää sisällään faktantarkistustapaukset, blogitekstit, haastatteluja, manuaalin sekä nimilistan rahoittajista. Kirjan tuotantokulut ovat 20 euroa teokselta, ja 51 teoksen kustantaminen maksaa 1 020 euroa. Kirjan postituskulut ovat noin 6 euroa teosta kohti. Teosten lähettäminen tilaajille maksaa siis 306 euroa. Yhteensä rahaa kuluu 50 tilattuun teokseen ja vastaavan toimittajan vapaakappaleeseen 1 326 euroa.

Faktat tiskiin -kirjaa tilattiin 78 kappaletta. Rahaa menee postituskuluineen 2 029 euroa.

Sunnuntaina 2.4. pidettyyn, kaikille avoimen faktantarkistustilaisuuden kuluihin budjetoitiin 500 euron summa. Tilaisuuden työpajassa Faktabaarin kehitysryhmän jäsenet ja muut vapaaehtoiset tukivat Kuntavaalit-hankeryhmää talkoohengessä. Työpajan aikana saatiin vireille useita faktantarkistustapauksia.

Faktabaarin tuopinalusia tilattiin 36 kappaletta, eli yhteensä noin 50 eurolla postituskuluneen.

Muihin menoihin ja Faktabaarin kehitystyöhön ensi vuoden maakuntavaaleja ajatellen jää 1 950 euroa (12 500 euron minimisummasta)

Budjetin mukaan kulut ovat yhteensä runsaat 14 500 euroa. Näin Faktabaarin talkoopottiin jää vajaat 800 euroa.

Faktabaarin ja palvelun taustalla olevan Avoin yhteiskunta ry:n ensisijainen tarkoitus on ollut testata joukkorahoitusinstrumenttia täydentävänä rahoituskanavana ja joukkoistuksen tukena. Mobiilisovelluksen rakentamiseen, matkakuluihin ja alustan kehittämiseen ei tämän välineen puitteissa ole ollut painetta, vaikka tarvetta toki olisi. Kaikki tukeva toiminta on aina vaikea rahoituttaa etenkin tällä aikataululla ja hankekuvauksella.

Tämä on alustavaa arviotamme, mutta lukijoina ja rahoittajinamme meitä kiinnostaisi nyt ensisijaisesti teidän palautteenne perjantaihin 21.4. mennessä voidaksemme analysoida hankkeen vaikuttavuutta ja kehittää toimintaamme avoimuusperiaatteidemme mukaisesti ja joukkoistusta kanssanne hyödyntäen.

Olisiko sinulla vielä 5-10 minuuttia faktapohjaisen julkisen keskustelun kehittämisen puolesta?

Kyselyyn pääset täältä.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.