Faktabaarin joukkoistuskilpailun voittajatyö: "Puolueet eivät juuri valehtele ohjelmissaan", Prof. Wiberg ja tutkimusryhmä

Faktabaari on  yksimielisesti päättänyt myöntää Faktabaarin joukkoistuspalkinnon (kuvassa) kuntavaalien vaikuttavimmasta faktantarkistuksesta Turun yliopiston valtio-opin tutkimusryhmälle Turun Sanomissa 2.4. julkaistusta kilpailutyöstään: Puolueet eivät juuri valehtele ohjelmissaan.

Professori Matti Wibergin johdolla toimineen tutkimusryhmän muut jäsenet ovat projektitutkijat Sakari Nieminen, Miira Raiskila sekä opiskelijat Usva Aarnivalkea, Mira Keränen, Petriina Lemettinen ja Antti Salminen.

Kirjoitus perustui Faktat politiikassa ja Faktat kunnallispolitiikassa -tutkimushankkeisiin, joita rahoittavat Koneen säätiö ja Kunnallisalan kehittämissäätiö.

Perustelut:

Tutkimusryhmän analyysi oli selkeästi systemaattisin ja kattavin, mutta myös kuntavaalien osalta sisällöllisesti relevantein suurelle yleisölle suunnattu teksti kilpailuehdotuksista (ks. alla). Turun sanomien sunnuntai-numeron kokosivun jutun lisäksi tulokset levisivät STT:n kautta laajemmin mediassa.

(Sosiaalisessa mediassa vaikuttavuus ja levinneisyys sen sijaan hävisi mm. Saku Timoselle sekä suurissa valtakunnallisissa medioissa julkaisseille ehdokkaille Teemu Muhonen (Taloussanomat ja IS) ja Ville Seuri (HS). Pauli Juuselan sinänsä ansiokas faktantarkistus-teksti Kirkko ja Kaupunki -lehdessä katsottiin teemansa osalta häviävän kuntavaalivaikuttavuutta arvioitaessa.)

Voittaneen tutkimusryhmän systematiikasta ja kattavuudesta kertoo se, että ryhmä kävi läpi sekä puolueiden valtakunnalliset ohjelmat että turkulaiset vaaliohjelmat. Lisäksi sisältöä analysoitiin suhteessa nykykuntien yli 500 lakisääteiseen ja vapaa-ehtoiseen tehtävään. Vaaliohjelmista analysoitiin yhteensä  3 450 lausetta, joista mielekkäitä faktantarkistuksen keinoin tarkistettavissa olevia lauseita oli yhteensä 147 lausetta (noin 4 prosenttia).

Lisäksi Faktabaari arvosti tekstin pedagogista nostoa lauseista joita ei voi tarkistaa. Faktabaari uskoo noston edistävän osaltaan medialukutaitoa. Faktabaarin kuntavaalit -hanke törmäsi samaan haasteeseen yrittäessään analysoidessaan puoluejohtajien Ylen puoluepäivien puheita ja päätyi lopulta puheiden retoriseen analyysiin faktantarkistuksen rinnalla.

[caption id=”attachment_9100” align=”aligncenter” width=”192”] Faktanatarkistus ei ole mahdollista -nosto (lähde Wiberg & co 2.4.2017 Turun Sanomat s.17)[/caption]

Varsinaisen kilpailuarvioinnin lisäksi Faktabaari kiinnitti huomiota siihen, että  tutkimusryhmän faktantarkistus julkaistiin symbolisesti kansainvälisenä faktantarkistuspäivänä, vaikkei sitä mainittu jutussa. Vastaavista tutkittua tietoa sisältävistä ja ajankohtaisten tapahtumien faktapohjaa lisäävistä ja myyttejä murtavista kirjoituksista voisi tehdä tavan aprillipäivän jälkeiseen ajankohtaan sopivasti sijoittuvana kansainvälisenä faktantarkistuspäivänä 2. huhtikuuta.

Kunniamaininta

Koska kilpailuasetelma systemaattisen erillisrahoitusta nauttivan tutkimusryhmän ja yksittäisten toimittajien tai blogistien kanssa oli epäsuhtainen, Faktabaari päätti myöntää Faktabaarin joukkoistamiskilpailun kunniamaininnan vaikuttavasta journalistisesta faktantarkistuksesta Taloussanomien Teemu Muhoselle Ilta-Sanomissa julkaistulle Kommentti: Yli 100000 avointa työpaikkaa? Työttömiä syyllistetään väärillä luvuilla (Ilta-sanomat 3.4.2017) -tekstille. Tekstissä sekä tarkistetaan ja problematisoidaan että taustoitetaan ajankohtaisesta teemasta. Lisäksi tekstin voidaan arvioida saavuttaneen kanavien ja sosiaalisen median kautta merkittävästi lukijoita.

Faktabaari onnittelee sekä voittanutta tutkimusryhmää että kunniamaininnan ansainnutta Muhosta. Palkintona toimiva Faktabaarin kullanvärinen (ei kultaa) muki on tarkoitus luovuttaa professori Matti Wibergille Turussa 21.4. asiaankuuluvin juhlamenoin - kippis!

Onnittelemme myös kaikkia ehdokkaita ja kannustamme kaikkia seuraajiamme tutustumaan niihin yhteisenä tavoitteenamme tukea faktapohjaista julkista keskustelua.

Taustaa kilpailusta ja palkinnosta

Verkossa toimiva faktantarkistuspalvelu Faktabaari julisti 21.3. blogissaan avatuksi kaikille avoimen kilpailun, jossa etsittiin vaikuttavinta kuntavaalien alla tehtyä faktantarkistusta ja sen tarkistajaa. Faktabaarin joukkoistuspalkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa ja teemalla “Vaikuttavin kuntavaalit-faktantarkistus”. Ehdokkaita kerättiin ja arvioitiin myös Faktabaarin some-kanavilla ja blogissa julkisella konsultaatiolla, jonka katsottiin samalla edistäneen faktapohjaisen julkista kuntavaalikeskustelua.

Faktabaarin tavoitteena on antaa myös muiden toimijoiden laadukkaalle faktantarkistustyölle tunnustusta ja näkyvyyttä yleisöltä avoimesti kerättävän ehdotusten pohjalta. Valitsijana toimiva Faktabaari ei luonnollisesti itse osallistu joukkoistuskilpailuunsa.

Faktabaarin myöntämän faktantarkistuspalkinnon saaja voi olla yhteisö, media, yksittäinen toimittaja tai valveutunut kansalainen. Tärkein arviointikriteeri tarkistuksen laadun lisäksi on tarkistuksen arvioitu vaikutus faktapohjaisen julkisen kuntavaalikeskustelun edistämiseen alueellisesti tai valtakunnallisesti. Tarkistusten laatua arvioidaan suhteessa muun muassa Faktabaarin käsikirjan määrittämiin avoimuusperiaatteisiin ja hyvään kansainväliseen faktantarkistustapaan.

Palkintoraadissa on toistakymmentä Faktabaarin kehitysryhmän jäsentä Faktabaarin isännän Mikko Salon johdolla. Palkintohanketta käsiteltiin kansainvälisenä faktantarkistuspäivänä 2.4. järjestetyn, kaikille avoimen faktantarkistustilaisuuden yhteydessä. Valinta tehtiin määräaikaan 9.4. saapuneista ja esikarsinnan läpäisseistä ehdokkaista Faktabaarin Kuntavaalit-hanketta käsittelevässä Baari-illassa 10.4. Prosessiin kuului Faktabaarin seuraajien avoin verkkokonsultaatio ja voittajatyön laajempi faktantarkistus.

[caption id=”attachment_9087” align=”aligncenter” width=”300”] Faktabaarin joukkoistamispalkinnon voittajan lopulliseen valintaan osallistuneita 10.4.[/caption]

Palkintoehdokkaat

Vaalipäivään su 9.4. mennessä Faktabaarin toimitukseen lähetetyt ehdokkaat olivat (järjestys ja numerointi vastaa Faktabaarin twiittejä -> #faktantarkistus):

Ehdotettu 1: Pauli Juusela:  Lauttasaaren kirkkoherra: Sisäministeriön ylijohtaja puhui perättömiä kirkkojen hätämajoituksesta (24.3.2017 Kirkko & Kaupunki)

Ehdotettu 2: Teemu Muhonen, (Taloussanomat): Kommentti: Yli 100000 avointa työpaikkaa? Työttömiä syyllistetään väärillä luvuilla (Ilta-sanomissa 3.4.2017)

Ehdotettu 3: Ville Seuri: Tuoko yksi päivähoitoon pantu euro tosiaan kuusi euroa takaisin? Maksuttomasta varhais­kasvatuksesta tuli kuuma vaaliteema, ja tästä syystä se olisi vaikea toteuttaa. (Helsingin Sanomat 8.4.2017)

Ehdotettu 4: Saku Timonen: Tietämätöntä narrataan (Image -lehti 8.4.2017)

Ehdotettu 5: Matti Wiberg & tutkimusryhmä (Turun yliopisto): Puolueet eivät juuri valehtele ohjelmissaan (Turun Sanomat 2.4.2017)

Huom! Faktabaarilla ei ole resursseja tarkistaa kaikkien lähtökohtaisesti laadukkaiden kilpailutöiden kaikkia väitteitä. Otamme mielellämme palautetta ja kehitysehdotuksia myös palkinnon ja toimintamme kehittämiseksi: toimitus@faktabaari.fi.

Faktabaarin omasta Kuntavaalit-hankkeesta käynnistetään erillinen, ensisijaisesti joukkorahoittajille suunnattu palautekysely.

Lisätietoja kilpailusta ja Faktabaarin muista hankkeista (#medialukutaito, #tiede, #vaalit etc.)

Mikko Salo Faktabaarin isäntä Avoin yhteiskunta ry mikko(at)faktabaari.fi

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.