Faktabaarin joukkoistuskilpailun ehdokkaita: kuntavaalit vaikuttavin faktantarkistus?

Verkossa toimiva faktantarkistuspalvelu Faktabaari julisti 21.3. blogissaan avatuksi kaikille avoimen kilpailun, jossa etsitään vaikuttavinta kuntavaalien alla tehtyä faktantarkistusta ja sen tarkistajaa.

Faktabaarin tavoitteena on antaa myös muiden toimijoiden laadukkaalle faktantarkistustyölle tunnustusta ja näkyvyyttä yleisöltä avoimesti kerättävän ehdotusten pohjalta. Valitsijana toimiva Faktabaari ei luonnollisesti itse osallistu joukkoistuskilpailuunsa.

Faktabaarin myöntämän faktantarkistuspalkinnon saaja voi olla yhteisö, media, yksittäinen toimittaja tai valveutunut kansalainen.

Tärkein arviointikriteeri tarkistuksen laadun lisäksi on tarkistuksen arvioitu vaikutus faktapohjaisen julkisen kuntavaalikeskustelun edistämiseen alueellisesti tai valtakunnallisesti. Tarkistusten laatua arvioidaan suhteessa muun muassa Faktabaarin käsikirjan määrittämiin avoimuusperiaatteisiin ja hyvään kansainväliseen faktantarkistustapaan.

Ehdota siis sinäkin omaa suosikkiasi su 9.4. mennessä osoitteessa toimitus@faktabaari.fi!

Voittajalle on luvassa ainutlaatuinen tunnustuspalkinto. (Kuvassa keskellä)

Toistaiseksi teiltä saamiamme ehdotuksianne 1-5 (järjestys ja numerointi vastaa Faktabaarin twiittejä -> #faktantarkistus):

Ehdotettu 1: Pauli Juusela:  Lauttasaaren kirkkoherra: Sisäministeriön ylijohtaja puhui perättömiä kirkkojen hätämajoituksesta (24.3.2017 Kirkko & Kaupunki)

Ehdotettu 2: Teemu Muhonen, (Taloussanomat): Kommentti: Yli 100000 avointa työpaikkaa? Työttömiä syyllistetään väärillä luvuilla (Ilta-sanomissa 3.4.2017)

Ehdotettu 3: Ville Seuri: Tuoko yksi päivähoitoon pantu euro tosiaan kuusi euroa takaisin? Maksuttomasta varhais­kasvatuksesta tuli kuuma vaaliteema, ja tästä syystä se olisi vaikea toteuttaa. (Helsingin Sanomat 8.4.2017)

Ehdotettu 4: Saku Timonen: Tietämätöntä narrataan (Image -lehti 8.4.2017)

Ehdotettu 5: Matti Wiberg & tutkimusryhmä (Turun yliopisto): Puolueet eivät juuri valehtele ohjelmissaan (Turun Sanomat 2.4.2017)

Lisäämme ehdokkaita tähän listaan 9.4. puoleenyöhön asti. Kaikki vakavasti otettavat ehdotukset on twiitattu tai twiitataan @Faktabaari-tililtä.

Palkintoraadissa on toistakymmentä Faktabaarin kehitysryhmän jäsentä Faktabaarin isännän Mikko Salon johdolla. Palkintohanketta käsiteltiin kansainvälisenä faktantarkistuspäivänä 2.4. järjestetetyn, kaikille avoimen faktantarkistustilaisuuden yhteydessä. Valinta tehdään määräaikaan saapuneista ja esikarsinnan läpäisseistä ehdokkaista Faktabaarin Kuntavaalit-hanketta käsittelevässä Baari-illassa 10.4. Prosessiin kuuluu Faktabaarin lisäksi tämä Faktabaarin seuraajien avoin verkkokonsultaatio ja mahdollinnen neuvoa antava Twitter-äänestys. 10.4.

Huomio. Faktabaarilla ei ole resursseja taata mahdollisen Twitter-äänestyksen puolueettomuutta tai kattaa kaikkien lähtökohtaisesti laadukkaiden kilpailutöiden kaikkia väitteitä. Onnittelemme kaikkia ehdokkaita ja kannustamme kaikkia seuraajiamme tutustumaan niihin yhteisenä tavoitteenamme tukea faktapohjaista julkista keskustelua.

Otamme mielellämme palautetta ja kehitysehdotuksia myös palkinnon ja toimintamme kehittämiseksi: toimitus@faktabaari.fi.

Faktabaarin omasta Kuntavaalit-hankkeesta käynnistetään erillinen, ensisijaisesti joukkorahoittajille suunnattu palautekysely. Samalla Faktabaari ja Kuntavaalit-hankeryhmä ja sen vastaava toimittaja** Tuomas Muraja** haluavat kiittää jo tuestanne. Palaamme asiaan palautekyselyn ja joukkorahoituksen vastikkeiden osalta.

Lisätietoja kilpailusta ja Faktabaarin muista hankkeista (#medialukutaito, #tiede, #vaalit etc.)

Mikko Salo Faktabaarin isäntä Avoin yhteiskunta ry mikko(at)faktabaari.fi

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.