Oppimateriaalit
Lapset, nuoret ja myös aikuiset tarvitsevat kriittistä lukutaitoa, ja siihen Faktabaari EDU tarjoaa työkaluja eri materiaalien avulla.
Faktabaari EDU julkaisee runsaasti materiaaleja opetuksen tueksi helpottaakseen erityisesti opettajien työtä esim. mis- ja disinformaation (virheellisen ja vääristellyn informaation), mutta myös digitaalisten turvataitojen opettamisessa. Materiaalit ovat maksuttomia, ja useimmat materiaalit ovat tehty hankerahoituksella tai ammattilaisten vapaaehtoistyönä.
Jokainen meistä ikään katsomatta tarvitsee kriittistä lukutaitoa eli taitoa hakea tietoa eri medioista, arvioida tekstien luotettavuutta ja vertailla tekstien sisältämää informaatiota. Ihminen on erehtyväinen ja meitä voidaan määrätietoisesti erehdyttää. Kiitos helppokäyttöisten tekoälysovellusten ja sosiaalisen median, erehdyttämistä ja manipulointia voidaan nykyään tehdä yhä suuremmassa mittakaavassa ja yhä helpommin.
Kasvattajat ja opettajat ovat tämän kamppailun etulinjassa. Siksi Faktabaari haluaa tarjota opettajille ja kasvattajille helppoja ja hyvin valmisteltuja materiaaleja, joiden avulla kasvattaa kriittisiä, monilukutaitoisia kansalaisia demokratiaa puolustamaan.
Yleiset oppaat
Digitaalinen informaatiolukutaito -opas (2023)
Digitaalinen informaatiolukutaito-opas on laajempi katsaus digitaaliseen aikaan. Digitaalinen informaatiolukutaito on digiajan kansalaistaito, joka edistää aktiivista kansalaisuutta.
Tekoälyopas (2024)
Tekoälyopas on yleistajuinen tietopaketti, joka sopii kaikille tekoälystä kiinnostuneille, mutta siinä on monta lukua kirjoitettu suoraan opettajille.
Tekoälyopas opettajille (2025)
Tekoälyopas opettajille keskittyy tekoälyyn erityisesti opettajan näkökulmasta, käsitellen erityisesti kysymystä, kuinka saada tekoälystä mielummin tuki kuin vaihtoehto oppimiselle. Oppaassa käsitellään laajasti eettisiä ja oikeudellisia näkökulmia, joita opettajan tulee huomioida sekä runsaasti esimerkkejä käyttötavoista.
Vaalit tulevat – opettajan opas faktantarkistuksen opetuskäyttöön (2018)
Vaalit tulevat -oppaassa on valmiita tuntisuunnitelmia ja pedagogisia ideoita siihen, kuinka käyttää faktantarkistustaitoja opettamisen tukena.
Nuoret ja nuoret aikuiset (yläkoulu ja lukio)
Faktabaarin FAKTA-isku-työpajat
FAKTA-isku on nuorille suunnattu kampanja, jolla pyritään tukemaan digitaalisen informaatiolukutaidon omaksumista. Kampanjaan kuuluu mm. luentosarja Helsingin Oodi-kirjastossa keväällä 2025.
Think Twice – informaatiolukutaitoa TikTokissa nuorilta nuorille!
Faktabaari tuottaa videoita ja oppimateriaaleja, joihin nuoret voivat tutustua omalla ajallaan. Hankkeessa on tuotettu:
- FactHacker-videoita (n. 5-7 min / video)
- TikTok-videoita (n. <2 min / video)
- Tuntisuunnitelmia ja tehtäväpaketteja:
I2I: Verkkomateriaali informaatiovaikuttamisesta yläkouluille ja korkeammille asteille. Kolme moduulia, joiden kanssa voi vahvistaa omaa resilienssiään informaatiovaikuttamista vastaan. I2I tarjoaa valmiita työkaluja, joilla ihminen voi oppia ajattelemaan mediaa entistä paremmin.
- Hankkeen puitteissa tuotettu verkkokurssi kriittisestä ajattelusta, medialukutaidosta ja digitaalisesta informaatiolukutaidosta
ScilMi-hanke tulee tarjoamaan työkaluja luonnontieteen opettajille, ja pyrkii vaikuttamaan myös opetussuunnitelmiin.
Alakoulu
MILBox: Oppituntisisältöjä alakouluille
Faktabaari yhdessä hankekumppaneidensa kanssa on tehnyt alakouluille valmiita oppituntiaktiviteetteja digitaalisista taidoista. Aktiviteetit on testattu kolmessa maassa yhdessä opettajien kanssa. Materiaalit ovat saatavilla suomeksi, englanniksi, liettuaksi ja kreikaksi.
- Tuntisuunnitelmia opettajille eri aiheista (turvallisuus, informaatio- ja datalukutaito, viestintä ja yhteistyö, digitaalinen sisällöntuotanto)
Kirjastot ja vapaa sivistys
Digisivistys kansalaistaidoksi -oppimateriaali
Digisivistys-materiaali tuotettiin yhdessä KVS-säätiön, KOL:in ja Helsingin kaupunginkirjaston kanssa tukemaan digitaalisen informaatiolukutaidon tukemista kirjastoissa ja vapaan sivistystyön parissa.
Pelit
AI-to -tekoälykuvantunnistuspeli
AI-to-peli testaa, pystytkö tunnistamaan aidon kuvan tekoälyn tekemisen kuvien joukosta nopeasti? Entä jos on enemmän aikaa harkita? Pelaa vaikka oppitunnin alussa keskustelun pohjaksi.
Loki’s Loop on dis- ja misinformaatioaiheinen pakohuonepeli, jota voi pelata joko netissä tai printtaamalla materiaalit myös ilman nettiä.
Lisätietoja disinformaatiopeleistä.
Teemme harkintamme ja resurssiemme mukaan vierailuja sekä kouluihin että kirjastoihin, minkä lisäksi haemme aktiivisesti yhteistyökumppaneita mm. kouluista ja opettajista eri hankkeisiimme. Onko oppilaitoksesi mahdollisesti kiinnostunut yhteistyöstä kanssamme? Ota yhteyttä!
Lisätietoja: edu@faktabaari.fi
Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton palvelu, joka taistelee aktiivisesti kansalaisten erehdyttämistä vastaan. Ajamme faktapohjaista julkista keskustelua ja edistämme kriittistä medialukutaitoa ja digitaalista yleissivistystä. Muista: Pysähdy, harkitse, tarkista.