Faktabaarin rahoitus ja varainkeruu

Kansainvälisesti faktantarkistustyö on luokiteltu julkiseksi palveluksi ja korostetusti demokratiatyöksi. Erityisesti vaalien alla sen arvo korostuu entisestään.

Faktabaaria mahdollistava Avoin yhteiskunta ry on tarkka Faktabaarin rahoituksen läpinäkyvyydestä ja riippumattomuudesta. Faktabaari on sitoutunut julkistamaan rahoituslähteensä avoimesti verkkosivuillaan. Faktabaari ei voi hyväksyä rahoitusta, joka rajoittaa sen toimituksellisia valintoja tai avoimuusperiaatteita. Digitaalista informaatiolukutaitoa edistäessään Faktabaari on suhtautunut varauksellisesti sosiaalisen median alustojen avaamiin rahoitusmahdollisuuksiin.

Voit tukea Faktabaaria hakeutumalla Faktabaaria mahdollistavan Avoin yhteiskunta ry:n (kannatus)jäseneksi yksilönä tai yhteisönä ja antamalla panostasi faktapohjaisen julkisen keskustelun ja digitaalisen informaatiolukutaidon edistämiseen.

Tietoa rahoituksesta vuodesta 2020 lähtien löydät yhdistyksen sivun kautta löytyvistä toimintakertomuksista sekä tiedustelemalla: info(at)faktabaari.fi.

Faktabaarin aiempaa rahoitushistoriaa

Avoin yhteiskunta ry sai 2014-2020 välillä Faktabaarin tekniseen toteutukseen kilpailtua kansalaisjärjestörahoitusta ulkoministeriön alaiselta Eurooppatiedotukselta (yhteensä 35 000 EUR).

Faktabaarin isäntä Mikko Salo aloitti hankkeen tekemällä 2014 Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan apurahalla (10 000 EUR) selvitystyön hankkeen soveltuvuudesta tiedeviestintään. Lokakuussa 2014 HS-säätiö myönsi Faktabaarille apurahan (59 000 EUR) käytettäväksi sisältöjen tuottamiseen eduskuntavaaleissa 2015. Faktabaarin toimintaa ja kehityshankkeita ovat 2015-2016 tukeneet taloudellisesti myös Tieteen tiedotus ry (5000 EUR) ja Tiina ja Antti Herlinin säätiö välillisesti Haaga-Helian hankerahoituksen kautta.

Faktabaari voitti 2015 Liikenne- ja Viestintäministeriön organisoimassa Mediainnovaatio -kilpailussa 30 000 EUR toimintansa kehittämiseen nykymuotoon (raportti).

2017 kuntavaalien loppuvaiheen tarkistustoiminta toteutettiin joukkorahoituksella (15330 EUR). Yli 300 rahoittajaa lähti tukemaan intensiivistä puheenjohtajien televisioesiintymisiin pitkälti keskittynyttä tarkistushanketta.

2018 presidentinvaalit -hanke toteutettiin käytännössä uudella talkooporukalla. Faktabaari EDU:n koordinoinnin osalta Faktabaarin isäntä Mikko Salo sai Alfred Kordelinin säätiöltä apurahan (7500 EUR).

2019 europarlamentti- ja eduskuntavaaleihin Faktabaaria mahdollistava Avoin yhteiskunta ry sai avustusta Eurooppatiedotukselta ja AUE-säätiöltä yhteensä 18000 EUR. 2018-2020 EDU-hankkeemme on lisäksi saanut hankerahoitusta myös EU:n mediakasvatushankkeista. 2019 Alfred Kordelinin säätiö myönsi Faktabaarin sisäisen disinformaation selvitystehtävään 30 000 EUR ja 2020 Media-alan tutkimussäätiö yhdistykselle 20500 EUR Norjan faktantarkistusmallin soveltuvuudesta Suomeen.

Täydentävää rahoitusta on hankittu myös pienimuotoisella yleishyödyllisellä valmennus- ja koulutustyöllä, mistä toivomme jatkossa osarahoitusta kansainvälisen yhteistyön vaatimalle jatkuvalle toiminnalle.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.