Faktabaarin kevät 2024: Faktat edellä vaaleissa, mediakasvatuksessa ja mediassa

Faktabaari on toiminut vuosikymmenen ajan puolueettomana ja riippumattomana faktantarkistajana Suomessa ja kansainvälisissä verkostoissa. Tässä blogikirjoituksessa kerromme, mitä kaikkea olemme tehneet kevätkaudella 2024 edistääksemme faktapohjaista keskustelua ja medialukutaitoa.

Faktabaarin vuoden 2024 alku on ollut poikkeuksellisen aktiivinen.

Maailmanhistorian suurin vaalivuosi näkyi Suomessa sekä presidentinvaalien että eurovaalien muodossa, ja Faktabaarin pieni toimitus tarkasti vaaleihin ja niiden teemoihin liittyviä väitteitä ahkerasti.

Tarkistuksemme paljastivat muun muassa, että tuulivoimaloista irtoaa väitettyä vähemmän mikromuovia, EU:n alijäämämenettelyyn joutumisella olisi ollut konkreettisia seurauksia ja että työministeri Satosen väite Ruotsin parin tunnin poliittista lakoista ei pitänyt paikkaansa.

Muutaman kerran oikaisimme myös maailmalla kiertäviä Suomi-huhuja, kuten sen, että suomalaisnaiset olisivat protestoineet monogamiaa vastaan tai että Suomi olisi maailman onnellisin maa ateismin tähden. Kaikkiaan julkaisimme vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 24 faktantarkistusta.

Suurimman huomion sai perinpohjainen tarkistuksemme Jessikka Aron kirjan kuvauksesta Smolenskin lentoturmasta.

Digivaalivahti tutki algoritmeja

Faktabaarin ja CheckFirstin yhteinen Digivaalivahti tutki vaaleja ja etenkin alustajättien algoritmeja ennen ja jälkeen vaalien.

Julkaisimme kaikille avoimen tietokannan, jossa pääsee tutkimaan, mitä kymmenellä eri alueella suomalaisille suositellaan, kun he etsivät poltiikkaan liittyvää sisältöä.

Maaliskuussa julkaistiin tutkija Aleksi Knuutilan johdolla tehty selvitys, jonka mukaan Youtuben algoritmi antoi presidentinvaalien aikana näkyvyyttä oikeistolaisille ja erityisesti perussuomalaisille poliitikoille muiden kustannuksella.

Kesäkuussa julkaistiin toinen raportti, joka keskittyi erityisesti Googlen uutisiin ja hakusuosituksiin sekä Tiktokiin. Siinä paljastui muun muassa, että Googlen algoritmi ohjaa käyttäjiä valheellisten vaalivilppiväitteiden äärelle ja että Tiktokissa nimetön fanitili sai poikkeuksellisen paljon näkyvyyttä Suomen presidentinvaalissa.

Heinäkuussa julkaistu kolmas raportti taas valotti erityisesti Tiktokin hakusuosituksia, jotka paljastuivat varsin vihamielisiksi naisia ja vähemmistöjä kohtaan.

Digivaalivahtia ja faktantarkistuksia tuettiin kahden EMIF-hankkeen voimin.

Mediakasvatus: julkaisuja, videoita, peli ja tapahtumia

Heti vuoden alussa Faktabaari julkaisi Tekoälyoppaan, joka on jatko-osa syksyllä 2022 tuotetulle Digitaalinen informaatiolukutaito -oppaalle. Samoihin aikoihin saatiin valmiiksi koeversio AI-to-pelistä, jossa käyttäjä pääsee testaamaan, tunnistaako hän aidon kuvan tekoälykuvien joukosta.

Peli oli vetonaula Tampereella Tubecon Games -tapahtumassa, jonka jälkeen sitä kehitettiin eteenpäin. Tubettajat Ville Mäkipelto ja Tinke antoivat pelin näkyvyydelle oman buustinsa.

Tekoälyopas taas oli pääosassa, kun Faktabaari osallistui Educa-messuille Helsingissä ja ITK-konferenssiin Hämeenlinnassa. Opetusalalla vallitsee kovahko hype tekoälyä kohtaan, ja Faktabaarin viesti varovaisuuden tarpeesta otettiin hyvin vastaan.

Faktabaarin slogania Pysähdy – Harkitse – Tarkista edistettiin tapahtumien lisäksi sähköisesti. FactHacker-videosarja sai useamman jatko-osan, ja nuoremmille suunnattu Tiktok-tilimme pysyi erittäin aktiivisena. Alkukesästä tuotettiin vielä muutama jakso animaatioita, joilla avattiin algoritmeja ja EU:n digipalvelusäädöstä kansankielellä.

Faktabaarin EDU-puolen toiminta jakautui useammalle hankkeelle: käynnissä olivat samaan aikaan toisiaan tukevat Immune2Infodemic, ThinkTwice, MILbox ja SciLMi.

Kaikkien hankkeiden aikana tuotettuja oppimateriaaleja alettiin koota Faktabaarin sivuille, jotta opettajat pääsisivät niihin hyvin käsiksi.

Esillä mediassa

Media oli kiitettävällä tavalla kiinnostunut Faktabaarin työstä. Toiminnanjohtajamme Mikko Salo kirjoitti Helsingin Sanomiin kaksi mediakolumnia: yhden vaaleista ja toisen Digivaalivahdin Youtube-löydöksistä. Saloa haastateltiin myös pitkään Ylen Brysselin kone -radio-ohjelmassa. Faktabaarin Joonas Pörsti puolestaan keskusteli Ylen Kulttuuriykkösessä Jessikka Aron kanssa Smolenskin lentoturmaan liityneestä faktantarkistuksesta.

Lisäksi Helsingin Sanomat huomioi isolla artikkelilla vieraamme Jevin Westin.

Meidät nähtiin eri aiheista muun muassa Euronewsin, Ylen, Iltalehden, Euractivin, Politicon ja Ilta-Sanomien sivuilla.

Mukana keskustelussa

Faktabaari oli niin ikään haluttu puhuja eri alojen tilaisuuksissa, ja etenkin tekoäly on ollut vuoden ensimmäisen puolikkaan tilaisuuksissa kuuma aihe.

Faktantarkistuksesta keskusteltiin ja luennoitiin muun muassa ITK-webinaarissa ja HYOL:in kesäkoulutuspäivillä, ja Faktabaari myös muun muassa veti kuusituntisen faktantarkistustyöpajan 20:lle italialaiselle journalistille, opetti faktantarkistustaitoja suomalaisille ja ranskalaisille koululaisille ja Helsingin yliopiston opiskelijoille ja Suomessa vierailleille yhdysvaltalaisille opettajille.

EU-vaalien alla Faktabaari järjesti suomalaisille toimittajille webinaarin vaaleista, disinformaatiosta ja faktantarkistuksesta. Digivaalivahti-projektin tuloksia esiteltiin esimerkiksi EuDisinfoLabin seminaarissa ja Rajapintapäivillä.

Opetushallitus järjesti 13.3.–3.4.2024 neliosaisen Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaarisarjan. Faktabaarin Kari Kivisen webinaari käsitteli digitaalista informaatiolukutaitoa ja tekoälylukutaitoa. Webinaarin pääsanoma oli, että generatiivisen tekoälyn nopean yleistymisen myötä kriittisen nettilukutaidon merkitys on kasvanut entisestään. Uudet tekoälysovellukset muuttavat elämäämme ja työtämme halusimme sitä tai emme. Siksi on parempi ottaa asioista selvää, kokeilla ja hyödyntää tekoälypalveluiden tuomia uusia mahdollisuuksia tiedostaen kuitenkin niiden puutteet ja riskit.

Faktabaarin vastaava toimittaja Pipsa Havula ja Kari Kivinen järjestivät puolestaan valtionneuvoston henkilökunnalle webinaarin 19.3.2024 otsikolla ”Generatiivinen tekoäly ja lähdekritiikki - pysähdy, harkitse ja tarkista!”

Ukrainalainen mediayhtiö 1+1 Media ja Smart Angel -kansalaisjärjestö järjestävät medialukutaitoon keskittyvän verkkotapahtuman 6. kesäkuuta. Faktabaarin Kari Kivinen puhui tapahtumassa internetin medialukutaidosta ja disinformaation taklaamisesta. Muita puhujia ovat muun muassa Ukrainan toinen kulttuuriministeri Taras Shevchenko, jonka viesti oli koskettava: Ukraina käsittelee medialukutaitoa turvallisuuskysymyksenä – ei pelkästään koulutuspyrkimyksenä. Se on osa Ukrainan tietoturvaohjelmaa!

10-vuotinen taival ja FAKTA-säätiön perustaminen

Keväällä Faktabaari juhli myös 10-vuotissyntymäpäiviään. Merkki-museolla pidetty juhlaseminaari 2. huhtikuuta veti talon liki täyteen, ja verkkolähetystä seurattiin ympäri Eurooppaa.

Seuraavana iltana Helsingin Ritarihuoneella pukeuduttiin parhaimpiin, ja juhlittiin Faktabaarin tueksi perustetun FAKTA-säätiön perustamista. Säätiön on tarkoitus turvata Faktabaarin toimintaa pitkällä aikavälillä.

Kiitämme kaikkia, jotka ovat tukeneet ja seuranneet Faktabaarin toimintaa kevätkaudella 2024, joko jakamalla sanaa, osallistumalla pienkeräykseemme ja ylipäätään pysähtymällä, harkitsemalla ja tarkistamalla.

Syksyllä jatketaan uudella energialla!

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.